A nemi identitás válsága

Vékony Csongorral beszélgettünk új könyvéről

A magyar szélsőjobboldalon gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy kevés kurrens munka jelenik meg magyar írók, politikusok tollából azokról a kérdésekről, melyek a XXI. század jobboldali emberének nézőpontjából reagálnak a kor nagy kihívásaira. A változás szele természetesen itt is észlelhető, ennek első fuvallata lehet egy ígéretes új könyv, mely február 9-én szerdán kerül bemutatásra Budapesten. Az íróját többen már ismerhetitek, hiszen tavaly vendégül láttuk nyári táborunk kerekasztal beszélgetésének vendégeként, melyről podcast adás is készült. Csongorról tudni kell, hogy az LMBTQ lobbi kérlelhetetlen ellensége. Közéleti szerepvállalása során törekszik gátat vetni ezeknek a sátáni törekvéseknek viták, kerekasztal beszélgetések, felszólalások, aktivizmus útján. Most megjelenő könyve méltó folyatása ezirányú ténykedésének. Interjúnk.

Idén februárban új könyved jelenik meg „A nemi identitás válsága” címmel. Manapság felkapott téma lett a közbeszédben az LMBTQ lobbi. A magyar konzervatív oldalról Szilvay Gergely jelentetett meg egy igencsak vaskos kötetet a témában A gender elmélet kritikája címmel, de ismertek külföldi szerzők, így Gabriele Kuby vagy Dale O’ Leary művei is a téma iránt érdeklődőknek. Mi adta az általad írt könyv aktualitását, és hol helyeznéd el azt a fent említett kötetek viszonylatában?

A genderrel, mint társadalmi nemmel, elmélettel, ideológiával mint kifejezéssel először 2016-ban találkoztam, egyetemi éveim alatt. Ekkor kezdett foglalkoztatni a kérdés: mi vezetett odáig, hogy ma az abnormálist kezelik normálisként és a normálist abnormálisként. Politológus szakdolgozatom címének ezért választottam „A gender ideológia hatásai a keresztény családra” címet. 2018-ban, amikor szakdolgozatomat írtam, valóban találkoztam Gabriele Kuby vagy éppen Marguerite A. Peeters munkáival, de azt figyeltem meg, hogy keresztény gondolkodók nemzetközi tekintetben nem nagyon akadnak, akik mélyebben foglalkoztak volna a témával. Hazai irodalom akkor még egyáltalán nem állt rendelkezésre, pusztán a fent említett művek magyar fordításai. Tehát első akartam lenni Magyarországon, aki egy alaptudást nyújtó könyvet jelentet meg a nemi kérdés témakörében jobboldaliként. Hozzáteszem már az ezredfordulón meg kellett volna jelenjen egy ilyen könyv hazánkban az 1998-as első Budapest Pride-ra, vagy a 2003-as első magyarországi nemátalakító műtétre, esetleg a 2009-es törvényre történő reagálásként, mely az azonos nemű személyek bejegyzett élettársi kapcsolatát tette lehetővé.

Amikor még csak ismerkedtem a gender fogalmával, szerettem volna egy összefoglaló tanulmányt a kezemben tartani, amit elolvasva jobban átlátom majd az összefüggéseket. Mivel ilyen könyv magyar szerzőtől nem állt rendelkezésemre, több mint száz könyvet kellett elolvassak, hogy tisztább rálátást nyerjek. Célommá vált, hogy megírjak egy olyan kézikönyvet, melynek köszönhetően másoknak már elegendő lesz az alapszintű ismeretek megszerzéséhez egy könyvet elolvasni.

Igaz, hogy végül Szilvay Gergely 2020-ban megjelenő könyve tekinthető az első olyan magyar szerzőtől származó könyvnek, ami a gender témakörében jobboldaliként íródott, úgymond megelőzött, amivel nincsen semmi baj, sokat hivatkozom írására. Mégis teljesen más a stílusa a két műnek. Míg Szilvay igyekszik jobboldaliként objektív módon bemutatni a témát, addig én arra buzdítom az olvasót, hogy legyen büszke életvédő, lázadjon a modern világ ellen, legyen intoleráns és politikailag inkorrekt. Egyedinek mondható könyvem talán azért is, mert nagymértékben idézek baloldali gondolkodóktól, mint John Stuart Mill vagy Karl Marx, ugyanakkor helyt adok Adolf Hitlernek vagy éppen Szálasi Ferencnek is. Annyi biztos, hogy olyan könyv nem jelent meg sehol máshol, amiben egymás mellett megférve a két oldal képviselői ilyen módon szerepelnének.

Sokan úgy ismernek, mint a Mi Hazánk Ifjai elnökét. Ez a könyv végül is pártkiadvány, vagy valami teljesen más? Kinek szánod, kiket szeretnél megszólítani vele?

Nem pártkiadvány. Nem a pártnak készült. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már 2018-ban elhatároztam megírását. Nem pártpénzből, nem kampánypénzből, hanem önköltségen jelentettem meg. Nem az életvédelmet használom fel a pártpolitika világában eszközként, hanem a pártpolitika teremti meg számomra azt az eszközt és teret, melyet az életvédelmi kultúrharcunk mentén felhasználhatok.

Bízom benne, hogy könyvem bátorságot ad más jobboldali személyeknek is hasonló alkotások megírásához. Útmutatásként szánom a jobboldali fiatalok részére, a baloldalnak egy új szemszögből való megvilágítás miatt ajánlom és azoknak, akik nem foglalkoznak a témával és csak annyit érzékelnek, hogy mindig „szegény, ártatlan buzikat bántja a csúnya, gonosz jobboldal” azért ajánlom, mert elolvasva talán elgondolkodnak azon, ki is a valódi üldözött napjainkban.

Aki kézbe veszi a könyvet láthatja, hogy terjedelmében nagyon is befogadható, mintegy 150 oldal, ugyanakkor a feldolgozott témákat tekintve rendkívül részletgazdag íráscsokrot olvashatunk. Mi volt a célod ezzel a szerkesztéssel?

150 oldal és maga a lényegi tartalma csak 130 oldal. Minthogy kézikönyvnek készült ezt a szerepkörét be is kell töltse. Gyorsan el lehet olvasni, minden alfejezet egy-egy új kérdésbe ad betekintést, de a több, mint 500 lábjegyzet helyenként szöveggyűjteményként funkcionálva megadja a lehetőséget bárkinek ismeretei elmélyítésére, vagy további részletgazdag tanulmányok írására.

A szerző az első zártkörű könyvbemutató után.

A felvetett témák és az azokra adott válaszok igencsak szókimondóak, mit gondolsz mennyire lesz sikeres ez az őszinte és kendőzetlen stílus a szélesebb olvasórétegek körében?

Nem kell megfelelnünk a posztmodern korszellem elvárásainak, a baloldali kulturális elnyomásnak, nem szabad hozzájuk igazodnunk. Félelem nélkül kell beszélnünk az igazságról. A megbélyegzést akkor is megkapjuk, ha finoman fogalmazzuk meg a korszellemmel ellentétes álláspontunkat, akkor miért finomkodjak? Ajánlom elolvasásra könyvemet, hogy megismerhesse az olvasó milyen módon üldözik a keresztényeket Nyugat-Európában, hogyan történik a gyermekek LMBTQ+ közösségekhez csábítása, hogyan történik mesterséges módon az európai ember identitás-fosztottá tétele, hogyan akarják, hogy Európa elveszítse európaiságát. Ha felismerjük azt, hogy kiirtásunkért folyik egy metapolitikai, kulturális harc, akkor ráébredünk, hogy nem finomkodhatunk.

Remélem, sokaknak okoz majd élményteli olvasást, vagy kellő megbotránkozást.

Ma lesz az első nyilvános bemutató. Mikor és hol tartjátok? Aki esetleg lemaradt, bepótolhatja máshol élőben, esetleg online formában?

Könyvemről és a bemutatók helyszínéről többet megtudhat bárki, ha ellátogat Facebook oldalamra. Ott találja az eseményeket is:

02.09. 18:00 Budapest, József körút 43. Mi Hazánk iroda

02.19. 11:30 Nyírbátor, Csekő Kávéház

02.19. 16:00 Debrecen, Mi Hazánk iroda

02.25. 18:00 Budapest

A bemutatók YouTube csatornámon megtekinthetők lesznek, de élőben más élmény, hiszen személyesen teheti fel bárki kérdését az előadást követően. Várok mindenkit szeretettel!

Hol, kiktől juthatnak hozzá a könyvedhez az érdeklődők?

Időm hiányában még nem minden könyvterjesztővel vettem fel a kapcsolatot. Nem valószínű, hogy sikeresen megegyezek boltokkal, nem hiszem, hogy bevállalnák, de folyamatban van az egyeztetés. Addig viszont könyvbemutatóimon tudnak hozzájutni az érdeklődők, illetve online megkeresés esetén a postázást, személyes átvételt is megbeszélhetjük.

Mit üzensz a Zöldinges olvasóinak, akik érdeklődnek a kiadvány iránt?

Aki a Zöldinges felületét olvassa, nyilván szereti a ’45 előtti irodalmat. Ha szeretne az érdeklődő egy 21. századi problémával foglalkozó, ’45 előtti őszinte stílusban íródott könyvet olvasni, ajánlom, igyekezzen mihamarabb hozzájutni egy példányhoz, mert lehet, hogy szükség lesz még az idén második kiadásra.

Az első, nem nyilvános könyvbemutatóról készült felvétel

Zöldinges.net – Csikós Gergő

Korábbi cikkek