Putyin és az antinacionalista „gondolatbűn” törvényei Oroszországban (282. cikkely)

A szólásszabadság és a fehérek jogainak eltiprása és Vlagyimir Putyin személyes jogalkotási tevékenysége Oroszországban.

Az orosz Büntetőtörvénykönyv központi „gondolatbűn” cikkelye – a 282. cikkely – már Putyin előtt is létezett, bár gyakorlatilag nem alkalmazták. A 282. cikkely 2002-ben került be a BTK-ba, ráadásul az akkori civil (zsidó) jogvédők élénk támogatása mellett, sőt részben az ő kezdeményezésükre, azóta pedig többször átdolgozásra került. Lássuk mi a 282. cikkely (extrémizmus elleni törvény).

Idézet:

282. cikkely Nemzeti, faji vagy vallási ellenségeskedés szítása

1. A nemzeti, faji vagy vallási ellenségeskedés szítására, az emberi méltóság megalázására irányuló cselekmények, valamint az egyének valláshoz, nemzeti vagy faji hovatartozásuk miatti kivételességének, felsőbbrendűségének vagy alsóbbrendűségének propagandája, ha a nyilvánosság előtt vagy a tömegtájékoztatási eszközök igénybevételével elkövetett cselekményt 300 ezertől 500 ezer rubelig (~3 M Ft) terjedő pénzbírsággal, vagy az elítélt munkabérének, illetményének, vagy egyéb jövedelmének mértékével büntetendő. Öttől nyolc hónapig terjedő időtartamra, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztéssel.

2. Ugyanazok a cselekmények, amelyeket:

a) erőszak alkalmazásával vagy annak fenyegetésével követtek el;

b) személy által hivatali beosztása révén;

c) szervezett csoport által, három évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A 282-es cikkely a „gondolatbűnözés” törvénykezésének legrosszabb hagyományai szerint Európában és Kanadában homályos és szubjektív fogalmakra, érzelmekre és érzésekre támaszkodik (mint például az „ellenségeskedés szítása”, „propaganda”, „kivételes”), laza, politikailag motivált értelmezés és visszaélés a hatóságok részéről. Putyin azonban még ezt sem ítélte elégségesnek – aki következetesen a gondolatbűnök és a nacionalisták elleni politikai elnyomás első számú szószólója volt (az orosz PC újbeszélben általában „szélsőségesként” emlegetik őket). 2002-ben Vlagyimir Putyin szövetségi törvényt alkotott a szélsőséges tevékenységek elleni küzdelemről:

Idézet:

Putyin által javasolt, az Oroszországi Szövetségi Gyűlés által jóváhagyott és Putyin által aláírt jogszabály. 2002. április 29-én javasolt, 2002. július 25-én aláírva: Ezek a szabályzatok meghatározzák a szélsőségesség fogalmát, és intézkedéseket írnak elő az ellene fellépő ellen, beleértve a politikai pártok, közéleti és vallási egyesületek felfüggesztésének eljárásait. Szövetségi törvény az Orosz Föderáció jogszabályainak módosításairól és kiegészítéseiről a szélsőséges tevékenységek elleni küzdelemről szóló szövetségi törvény és a szélsőséges tevékenységek elleni küzdelemről szóló szövetségi törvény elfogadásával összefüggésben. Ez bevezette a „szélsőségesség”, a „szélsőséges szervezet” és a „szélsőséges tevékenység” fogalmait, valamint a szankciók, „bűncselekmények” és eljárások egy teljesen új körét. Köztük a szélsőséges anyagok szövetségi listája és a szélsőséges szervezetek szövetségi listája.

A betiltott könyvek listája (szélsőséges anyagok szövetségi listája)

Putyin szövetségi törvénye a szélsőséges tevékenységek elleni küzdelemről a jogalapja a szélsőséges anyagok szövetségi listája (a betiltott könyvek, röpiratok és egyéb anyagok listája) létezésének:

Idézet:

A szélsőséges anyagok szövetségi listája az Oroszországban betiltott művek listája. A listát az Orosz Föderáció Igazságügyi Minisztériuma állította össze 2007. július 14. óta, és 2011. december 25-én 1058 tételt tartalmazott. A listán szereplő anyagok előállítása, tárolása vagy terjesztése bűncselekménynek minősül Oroszországban. A lista tartalmaz bizonyos internetes kiadványokat, például a Beszlán Hangja nyílt levelét, néhány vallási szöveget muszlim teológusoktól, Jehova Tanúi kiadványokat, rasszista szövegeket és könyveket, mint például a Mein Kampf és a Zavescsanije russzkogo fasiszta, valamint az olyan filmeket, mint Az örök zsidó , dalok, szlogenek („Oroszország az oroszoké!”, „Ortodoxia vagy halál!”), videofájlok, brosúrák és weboldalak.

További részletek, valamint a tiltott anyagok teljes és naprakész listája elérhető az orosz igazságügyi minisztérium hivatalos honlapján. Az orosz törvények büntetik a szélsőséges anyagok közzétett szövetségi listáján szereplő szélsőséges anyagok tömeges terjesztését, valamint tömeges terjesztés céljából történő előállítását vagy tárolását.

Néhány kivonat a nagy anyaglistából:

1496 Cion bölcseinek jegyzőkönyvei (Orenburg Lenin Kerületi Bíróságának 2010.07.26-i határozata);

1491 VB Avgyejev „Rasszológia tudomány az emberek örökletes tulajdonságairól” című könyvének másolata (Orenburg Lenin Kerületi Bíróságának 2010.07.26-i határozata);

1487 Mark Weber „Az igazság a holokausztról” című könyvének másolata (Orenburg Lenin Kerületi Bíróságának 2010.07.26-i határozata);

Putyin és Medvegyev jogalkotási tevékenysége a 2000-es évek második felében és azt követően folytatódott. Fehérellenes elnyomás vég nélkül!

2006-ban az orosz parlament (amelyet Putyin Egységes Oroszország pártja irányít) kiterjesztette a „szélsőségesség” értelmezését: minden fehérpárti/rasszista beszéd „szélsőségesség”, mint olyan, további szankciókkal sújtható Putyin törvényei (és ez a kiterjesztés) értelmében. Az Állami Duma az első olvasatban kibővítette a szélsőségesség meghatározását:

Idézet:

Az Állami Duma első olvasatban elfogadta a „szélsőséges tevékenységek elleni küzdelemről szóló” törvény módosításait a „szélsőségesség” fogalmának bővülő meghatározására. A RIA Novosztyi szerint különösen a szélsőségesség megnyilvánulásaként hívják fel a zavargások, a huliganizmus és a vandalizmus felismerésére, ha azok ideológiai, politikai, faji, nemzeti vagy vallási okok miatti gyűlölet szításához járulnak hozzá. Ezenkívül az új törvény értelmében a szélsőségesség az állampolgárok kizárólagosságának, felsőbbrendűségének vagy alsóbbrendűségének propagandáját a valláshoz, társadalmi helyzethez, fajhoz vagy etnikai hovatartozáshoz való hozzáállásuk alapján fogja kezelni.

Egy másik cikkely ugyanerről vagy hasonló fejleményekről (nehéz megmondani, mert ezek az orwelli törvények látszólag véget nem érő terjeszkedésben vannak Oroszországban): Oroszország „szélsőséges” törvényeket terjeszt ki. Ezeknek a törvényeknek köszönhetően gyakorlatilag minden „szélsőséges” lehet. A Kreml által ellenőrzött erők örömmel kínálnak felvilágosítást arról, hogy ezek a törvények mit akarnak elpusztítani – Oleg Morozov, a Duma alelnöke, a Kreml-barát Egységes Oroszország Párt részéről: „Zéró toleranciát kell kialakítanunk társadalmunkban az idegengyűlölet, a nacionalizmus, és a szélsőségesség minden formája ellen.”

A zsidó aktivisták és az Egységes Oroszország (ami Putyin pártja) támogatta azt az új jogszabályt, amelyet Putyin 2012. végén írt alá, amely jogi alapot teremt szinte minden fehérbarát/pogány szimbólum (és az azokat használó szervezetek) betiltására. Valamint potenciálisan bármilyen politikailag nem korrekt információ a nemzetiszocializmusról, a második világháborúról, a holokauszt revizionizmusról stb.: „náci propaganda” be van tiltva Oroszországban. Számos büntetőjogi és közigazgatási jogi cikkely módosítását tartalmazza, amelyek sokkal rosszabbá teszik „a gonosz gondolatbűnözők” életét. 2013-ban Putyin diktatúrája aktívan dolgozott az internet cenzúrázásán (az internet az utolsó menedék Oroszországban), Putyin kérésének megfelelően, hogy „gátolják a szélsőséges propagandát az interneten”: az orosz FSZB a Tor online anonim hálózatának betiltását hajtotta végre. Ugyanebben a szellemben 2013. decemberében egy másik putyinista ihletésű törvényjavaslatot fogadtak el – az orosz ügyészek engedély nélkül blokkolják a „szélsőséges” (azaz fajvédő, nacionalista stb.) webhelyeket. Természetesen Putyin támogatta, jóváhagyta és a lehető leghamarabb aláírta, és 2014-ben törvényi erőre emelkedett. 2015-ben Putyin törvényt kezdeményezett az antiszemita bibliamagyarázat ellen is. Összhangban Putyin kormányának változatlan politikájával, miszerint a „gyűlölet és a szélsőségesség” elleni küzdelem elsődleges prioritásként szerepel, a „szélsőségesség” és „gyűlölet” elleni vádemelés Oroszországban 2015-ben 30%-kal nőtt, 2016-ban pedig hasonló mértékben. Figyelemre méltó tendencia figyelhető meg a szigorúbb büntetések és a valós börtönbüntetések irányába az internetes bejegyzések esetében is.

Az etnonacionalista, fajvédő, fehérbarát keresztény/újpogány szervezetek és civil csoportok betiltása a „szélsőségesség (extrémizmus)” miatt.

  • Azon non-profit szervezetek listája, amelyekre vonatkozóan a bíróság elfogadta a tevékenység megszüntetésére vagy betiltására vonatkozó döntést a „szélsőséges tevékenység elleni küzdelemről” szóló szövetségi törvény alapján:

„Nemzeti Bolsevik Párt” interregionális közszervezet (a Moszkvai Városi Bíróság 2007.04.19-i határozata a tevékenység betiltásáról).

Krasznodari szláv ortodox közösség „Századi Hivatal” (védikus kultúra orosz árják) szkíta Veszej Russzenija vallási csoport, (a krasznodari regionális bíróság 2006.5.10-i határozata a tevékenységek betiltására).

„A Kuban Rada Spirituális Törzsi Hatalom Rusz” bejegyzett nyilvános egyesületi csoportja (a krasznodari Pervomajszkij Kerületi Bíróság határozata, 2006.04.13.).

Aszgardszkaja Szláv Közösség Spirituális Testület Aszgardszkoj Veszej Belovodje óorosz ortodox óhitűek egyháza Ingliiszticseszkoj-Inglingsz helyi vallási szervezet (az omszki regionális bíróság 2004.04.30-i határozata a felszámolásról).

Szláv Közösség Védák templomai Perun Spirituális Testület Aszgardszkoj Veszej Belovodje óorosz ortodox óhitűek temploma Ingliiszticseszkoj-Inglingsz helyi vallási szervezet (az omszki regionális bíróság 2004.04.30-i határozata a felszámolásról).

A professzionális hitoktatás szellemi alapítványa Ősi Orosz Ortodox Óhitűek Egyháza Ingliiszticseszkoj-Inglingsz vallási szervezet férfi szeminárium (az omszki regionális bíróság 2004.04.30-i határozata a felszámolásról).

Az Aktuba nemzeti mozgalom „a Bogoderzsaviju” közéleti egyesülete (az Asztrahán régió Aktyubinszki Városi Bíróságának 2008. július 17-i határozata a betiltásáról).

Az „Orosz Nemzeti Egység” nyilvános hazafias szervezete Rjazan város (a Rjazani Vasúti Kerületi Bíróság 2008.02.12-i mulasztásos ítélete és a Rjazani Vasúti Kerületi Bíróság 2009.12.24-i határozata a betiltásáról).

„Nemzetiszocialista Szövetség” nemzetközi nem kormányzati szervezet (Az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bírósága, 2010.02.01.).

„Szláv Szövetség” Primorszkij regionális szervezet, (a Primorszkij Kraj Bíróság 2010.07.28-i határozata a betiltásáról).

„Pit Bull” Krasznodar helyi szervezete (a krasznodari kerületi bíróság októberi határozata a betiltásáról, 2010.08.24.).

Az „Oroszországi Nemzetiszocialista Munkáspárt” (NSRPR) közéleti egyesület (a Nyizsnyij Novgorodi Területi Bíróság Polgári Osztályának tárgyalása, 2010.09.22.).

„Szláv Szövetség” interregionális nyilvános mozgalom (a moszkvai városi bíróság 2010.04.27-i határozata a betiltásáról).

„Format 18” interregionális nyilvános egyesület (a moszkvai városi bíróság 2010.12.20-i határozata a betiltásáról).

A „Cserepoveci Nemzetiszocialista Kezdeményezés” helyi civil szervezet (Cserepovets Vologdai Városi Bíróság határozata a betiltásáról, 2011.05.16.).

Az „Orosz Nemzeti Egység” összoroszországi hazafias mozgalom tatárisztáni regionális szervezete (2003.05.21-től betiltva a Tatár Köztársaság Legfelsőbb Bírósága által).

„Orosz Össznemzeti Unió” interregionális szervezet (Vlagyimir Regionális Bíróság 2011.05.30-i határozata és az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bírósága Polgári Ügyekkel foglalkozó Testületének 2011.09.06-i határozata a betiltásáról).

Az „Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom” interregionális közszervezet (a Moszkvai Városi Bíróság 2011.04.18-i és az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bíróságának 2011.08.09-i határozata a betiltásáról).

A „Blood and Honor” nemzetközi szervezete („Blood and Honor/Combat18”, „B & H”, „BandH”) (az Orosz Föderáció Legfelsőbb Bírósága, 2012.05.29. betiltva).

„Északi Testvériség” interregionális közéleti egyesület (a Moszkvai Városi Bíróság 2012.08.06-i határozata a betiltásáról).

Ez a lista sajnálatos módon tartalmazza Oroszország legjelentősebb fehér fajvédő és etnonacionalista szervezeteit. Az Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom, az Orosz Össznemzeti Szövetség, a Szláv Szövetség, és az Orosz Nemzeti Egység voltak a legfontosabb szervezői a legnagyobb éves nacionalista eseménynek Oroszországban, az „Orosz Menetelés” tüntetésnek.

  • Figyelemre méltó és/vagy emblematikus esetek – nagy horderejű fajvédő és etnonacionalista írók, gondolkodók, bloggerek és aktivisták, akiket elítéltek:

Konsztantyin Dusenov és a Rusz Pravoszlavnaja (Ortodox Oroszország) újságja. A pétervári ortodox szerkesztőt szélsőségesség miatt 3 év börtönre ítélték.

Borisz Mironov esete. Egy termékeny nacionalista aktivista író (David Duke orosz nyelvű könyve előszavának és számos saját könyvének szerzője) és családja üldözése.

Dániel Konsztantyinov esete. Több évet töltött a börtönben 100%-ban hamis, politikailag motivált vádak miatt, végül szabadon engedték.

Alexej Szafin esete. A bevándorlásellenes aktivistát letartóztatták, majd felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték „gyűlöletkeltő”, „rasszista” online cikkek és szórólapok miatt.

Maxim „Teszák” Marcinkiewicz, a „Format 18” szervezet vezetőjének ügyei: etnikai gyűlöletkeltéssel vádolják politikai vitában való szereplés miatt, 3 év börtönbüntetésre ítélték, 2007-ben. 2014-ben letartóztatták és újra bebörtönözték, 3 évet kapott „gyűlöletkeltő” videoblog írásért. Időközben „öngyilkosságot” követett rövid idővel a szabadulása előtt. Értsd: kegyetlen módon meggyilkolták.

Az Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom (DPNI) esete: Oroszország egyik legnagyobb nacionalista szervezetének összes tagjának bebörtönzése.

Jurij Ekiszev (nacionalista újságíró és szervező), a DPNI (Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom) aktivistái elleni elnyomás része: Jurij Ekiszev másfél év börtönt kapott.

Artemov és szervezete, az Orosz Össznemzeti Unió (RONS) esete.

ATHENAEUM & Pavel Tulaev: Az Atheneum fajvédő magazin (ateney.ru) a hatóságok fenyegetése alatt. David Duke szövegét állítólag cenzúrázták.

Alexander Dzikovitszkij újságíró ügye – 1 év börtön a nem fehér bevándorlás fenyegetéséről szóló cikke miatt.

Denisz Geraszimov, a Kolovrat zenekar tagja, gondolatbűn („gyűlölet”) miatt átkutatták a lakását és letartóztatták Moszkvában.

Viktor Korcsagin és könyvüzlete esete; a hazafias kiadó bíróság elé állt egy zsidókról szóló könyv miatt.

Vlagyimir Avdejev és kiadója esete: Vlagyimir Avgyejev Rasszológiája illegális Oroszországban (és néhány más fajtudományi könyv).

Az „Algoritmus” kiadó esete: Göbbels regényének és más nem PC-könyveinek, szólásszabadság-kiadójának felszámolása. Vissza az 1970-es évekhez: Putyin törvényei megsemmisítik az információkhoz és a tudáshoz való hozzáférést mindenütt – ez a kiadó NEM nacionalista beállítottságú, és állítólag semmiképpen sem szimpatizál Göbbelsszel, a nemzetiszocializmussal vagy más nacionalizmussal.

Pjotr ​​Homjakov esete (az Északi Testvériség vezetője volt): Pjotr ​​Homjakov nacionalista író börtönben halt meg, miközben 4 éves szabadságvesztését töltötte „szélsőségességért”.

Anton Mukacsev esete (az Északi Testvériség alapítója volt), börtönben van.

Vitalij Siskin orosz nacionalistát „gyűlölet” és „szélsőségesség” miatt 4 év börtönbüntetésre ítélték  2015 októberében.

Dmitrij Gyemuskin esete (a Szláv Szövetség vezetője volt), 2016-ban Gyemuskint két és fél év börtönbüntetésre ítélték gyűlöletkeltés miatt Oroszország büntetőtörvénykönyvének 282. cikkelye, a szélsőséges törvények értelmében. A politikai fogolyként elismert Gyemuskin 8 hónapot töltött az intenzív megfigyelő szektorban, mert a nyomozó anyagaiban szökésre hajlamosként jelölték meg. 2019-ben szabadult, miután letöltötte börtönbüntetését a Vlagyimir megyei pokrovi börtönben.

Alexander Barkasov esete (az Orosz Nemzeti Egység vezetője volt), 2005. december 2-án Barkasovot három követőjével együtt őrizetbe vették és letartóztatták „egy rendőr megtámadása miatt”. Az Orosz Nemzeti Egység sajtóközleménye szerint magát Barkasovot megtámadta és megsebesítette az a rendőr, aki behatolt Barkasov lakásába.

  • A nacionalisták reagálása a kormány hazaárulására és elnyomására.

A Kreml törvényhozói és antinacionalista retorikájára adott reakcióként (ahogyan más bejegyzésekben is szerepel) a fehérellenes hatóságok és a szólásszabadság ellenes törvények (különösen a 282-es cikkely) elítélése minden nagyobb etnonacionalista gyűlés fémjelévé vált úgy mint szlogenekben, beszédekben és transzparensekben szereplő egyéb eseményeken  is.

Menet Dániel Konsztantyinov, fehér fajvédő támogatására.
„Anton Mukacsev a 282. cikkely foglya” hirdeti az orosz nyelvű transzparens.

Következtetés

Nehéz olyan embert találni az úgynevezett európai országok vezetői között, akiknek a fehér jogok és a szólásszabadság elleni törvényhozó aktivizmusa olyan kiterjedt, mint Vlagyimir Putyiné. Az oroszországi fehér szlávok jogai pusztítóan és könyörtelenül romlottak Putyin hivatali ideje alatt, amivel csak a Putyin megbízottjának tartott férfi – Dmitrij Medvegyev – elnöki mandátuma vetekedett (azokban az években Putyin volt a miniszterelnök). Bár Putyin előtt is léteztek „gondolatbűn” cikkelyek az orosz büntető törvénykönyvben, ezek viszonylag homályosak voltak, végrehajtásuk alig vagy egyáltalán nem volt érvényes. Putyin törvényhozói tevékenysége és nyílt támogatása, valamint a nacionalizmus és a „szélsőségesség” jelentette „veszélyek” rendszeres elítélése kíséretében a meglévő jogszabályok fokozatosan módosultak és bővültek; szigorították a büntetéseket. Az esetek és perek száma nagyságrendekkel megugrottak, sokuk orwelli, mint a nyugat-európai gondolatrendőrség legrosszabb túlzása. Folyamatosan növekszik a tiltott tartalmak könyvek és brosúrák listája, az egyesületi és gyülekezési jogokat súlyosan csorbítják a szándékosan homályosan és lazán értelmezett „szélsőségellenes” törvények, valamint több száz, egyének ellen indított „bűncselekmény” esete. Némelyik olyan abszurd és elképesztő, hogy még az unszimpatikus liberálisokat is megdöbbenti. A magánszemélyekkel szembeni „gondolatbűn” vádemelés statisztikái egyelőre mintegy stabilizálódni látszanak, évente több száz ügy szintjén. Folytatódik a fehérellenes törvények özöne, és csak az idő mutatja meg, hogy a 2012-2013-ban újonnan bevezetett jogszabályok milyen hatással lesznek a végrehajtási és vádemelési statisztikákra. Az orosz törvényhozásban folyamatban lévő – Putyin által támogatott – projektek és megbeszélések azt jelzik, hogy Oroszország jó úton halad afelé, hogy a kommunista Kínához hasonló internetes cenzúra és felügyelet első kísérlete legyen Európában.

Putyin diktatúrája korrupt, bűnöző, neoszovjet, és fehérellenes!

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Felhasznált szakirodalom:

Korábbi cikkek