A kitörésről beszélgettünk

November 13-án egy igazán színvonalas rendezvényen vehetett részt, aki Győrbe látogatott, hiszen immár másodjára ült össze a világnézeti kerekasztal. Az újabb mérföldkövet jelentő találkozó apropóját Alkay Zsolt bajtársunk nemrég megjelent könyve, és a Becsület Napja közeledte adta, így a témák fő csapásiránya is ezt a tematikát követte. Az igen magas érdeklődői létszám jelezte, hogy a kérdésnek a szokásos februári kereteken kívül is van létjogosultsága, hiszen az előadás helyszínéül szolgáló terem színültig megtelt érdeklődő bajtársakkal.

A szervező Combat 18 Magyarország és a Légió Hungária Nyugat-Magyarországi Divíziója meghívására a magyar szélsőjobb legnagyobb véleményformáló szervezetei foglaltak helyet a kerekasztalnál, így a fent említett Alkay Zsolt mellett a Légió Hungária képviseletében Incze Béla vezetőségi tag, a Betyársereg részéről Tyirityán Zsolt, a Zöldinges Világnézeti Műhely képviseletében pedig Csikós Gergő főszerkesztő vitatta meg a kitörés világnézeti kérdéseit.

A tartalmas program Alkay Zsolt előadásával és könyvbemutatójával kezdődött, aki filmvetítéssel vezette fel több évtizedes szakmai munkájának érdekességeiből válogatott gondolatait. Már kapható Katonahőseink és mártír papjaink Budapest ostromában című kiváló munkája, melyben a legfontosabb és legérdekesebb kutatási eredményeit tárja az olvasó elé.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői a kitörők világnézeti alapjait fejtegették első témacsokrukban. Szóba került a nemzetiszocialista korszellem kialakulása Európában, valamint az előző háborúktól eltérően a második világégés világnézeti harc jellege. Csikós Gergő hangsúlyozta a militáns kereszténység lélekformáló erejét, mely a nagy európai keresztes hadjáratként is számon tartott bolsevikellenes hadjárat során is tetten érhető volt a magyar bakák részéről. Bár a kitörők nagy része csak a világnézeti minimumok talaján állt (hazaszeretet, túlélési ösztön, bajtársiasság, istenhit), mégis képesek voltak ezekből a hősies cselekedetekhez vezető acélos akaraterőt kovácsolni. Külön említésre méltóak a világnézetileg képett alakulatok, így a hungarista harcccsoportok, vagy a Waffen SS egységei, akik a militáns szemléletet a helyes világnézettel ötvözve felébresztették magasabbrendű énjüket. A kitörők erőt merítrhettek a Remény Napja (október 15.) dicsőségéből, ahol az árulással szemben a hősiesség diadalmaskodott és erőt adott a gyávaság újbóli elutasítására február 11-én.

A második kérdéscsoport a szünet után a Becsület Napja szervezésének nehézségeivel és az évforduló ellenoldal részéről történő áttematizálásával foglalkozott. Incze Béla sok műhelytitkot megoszott a szervezés körülményeiről és a jogi útvesztők átláthatatlanságáról, mégis ki kell mondanunk, a Becsület Napja a magyar szélsőjobb legnagyobb rendezvénye és egyszerű megemlékezésből mára egy olyan eseménnyé fejlődött, melynek az év más szakaszaiban is vannak társprogramjai. Erre az egész szélsőjobb büszke lehet, hiszen nem csak a megemlékezésé a főszerep, hanem városi séták, történészi előadások, és legújabban már könyvbemutatók és világnézeti beszélgetések is foglalkoznak a témakörrel. Ha az LMBTQXYZ lobbinak van Pride hónapja, hát nekünk is van Kitörés hónapunk. Nem kis sikerrel, hiszen idén már novemberben elkezdődött a 2022-es szezon.

Fontos témakörként merült fel az évforduló kapcsán, hogy a meleg-konzervatív körök igyekeznek áttematizálni a kitörést, ezáltal megfosztani azt világnézeti alapjaitól, melyre az elmúlt években számos példát láthattunk, így például a Budavári Önkormányzat által szervezett megemlékezést tavaly februárban. Ez a sajnálatos folyamat sokkal magasabb szinteken is zajlik, hiszen azok a fogalmak, melyek a szélsőjobboldaliság fontos elemei, folyamatos áttematizálás alatt állnak melegkonzervatív szellemi körök által, elsősorban a Kommentár folyóirat hasábjain, így a konzervativizmus vagy az ellenforradalmiság egy lapon szerepel a demokrácia mosdatásával. A kidolgozott ellensúlyozási stratégiák már megszülettek, ezek közül kiemelhetjük, hogy hangsúlyozni kell a kitörés hungarista, nemzetiszocialista jellegét egész éven keresztül.

A tartalmas beszélgetés után bajtársi est vette kezdetét, hiszen mi nem az a közösség vagyunk, ahol a rendezvény végeztével a résztvevők rögtön hazamennek. A bajtrási kapcsolatok ápolása nagyon fontos, hiszen sokunk az ország másik végéből érkezik, így ezek az alkalmak jó alapot teremtenek a közeg összekovácsolódására.

A Légió Hungária beszámolója a rendezvényről ITT olvasható

Zöldinges.net – Csikós Gergő

Korábbi cikkek