Az európai nemzetiszocialista mozgalmak VIII. rész

Benelux államok

Hollandia

A Holland Népi Unió (hollandul: Nederlandse Volks-Unie, NVU) holland nemzetiszocialista politikai párt. Programjának fontos eleme, hogy támogatja Hollandia és Flandria egyesülését. Jelenlegi vezetője Constant Kusters.

A pártot Guus Looy alapította 1971. május 27-én, amelynek elsődleges célja a második világháború után elítélt háborús „bűnösök” (hősök) rehabilitációja volt. 1973-ban Roeland Raes, a belga Vlaams Blok vezetője lett a szervezet alelnöke (tükrözve mindkét fél vágyát: Hollandia és Flandria egyesülését), majd abban az évben Joop Glimmerveen vette át az elnöki posztot. Az 1970-es évek során a párt egyre harciasabbá vált, amikor fiatalabb nemzetiszocialisták csatlakoztak soraihoz. Amikor Glimmerveen felfedte szimpátiáját Adolf Hitler és Anton Mussert iránt, az NVU egyre inkább eltolódott a nemzetiszocializmus irányába, aminek következtében betiltották a pártot. Egy jogi kiskapu miatt az NVU-nak a tiltás után is sikerült folytatnia működését. A nyolcvanas évek közepén az NVU teljesen összeomlott a sorozatos tiltások miatt. 1996-ban néhány fiatal nemzetiszocialista felkérte az akkor 68 éves Joop Glimmerveent, hogy indítsa újra az NVU-t, és ő meg is tette. 1998-ban megpróbáltak bekerülni a városi tanács választásaira Den Haagban és Arnhemben, de nem sikerült nekik.
Napjainkban az NVU a legaktívabb szélsőjobboldali párt Hollandiában, és támogatást kap az Aktiefront Nationale Socialisten (ANS) aktivisták részéről, akik szolidaritást vállalnak a palesztinokkal, akik szerintük imperialistaellenesek és anticionisták. Az NVU tagjainak száma nem ismert.

Videó az NVU egyik felvonulásáról:

Belgium

A Vér, Föld, Becsület és Hűség (Bloed, Bodem, Eer en Trouw/BBET) egy flamand nemzetiszocialista csoport volt, amely 2004-ben jött létre a Blood & Honor nemzetközi skinhead szervezet flamand részlegéből. A csoport 2006. szeptemberében került a nyilvánosság középpontjába, miután a 2003. decemberi terrorellenes törvények, valamint a rasszizmus, az antiszemitizmus és a negáció elleni törvények alapján 17 tagot, köztük 11 katonát tartóztattak le. Az ügyész szerint a gyanúsítottak terrortámadásokat készítettek elő Belgium destabilizálása érdekében. 150 rendőr öt katonai laktanyát kutatott át Leopoldsburgban, Peerben, a holland határhoz közeli Limburg tartományban, a brüsszeli királyi katonai iskolában és Zedelgemben. A rendőrség 18 magánlakást is átkutatott Flandriában. Katonai fegyvereket, lőszert, robbanóanyagokat és egy házilag készített bombát találtak, amely „elég nagy ahhoz, hogy felrobbantson egy autót”. Thomas Boutens vezetésével a csoport katonai alapítványokban képezte magát.

Thomas Boutens a BBET vezetője

Thomas Boutens nemzetközi kapcsolatokat épített ki, különösen a holland szélsőjobboldali Nemzeti Szövetséggel (Nationale Alliantie/NA). Több NA-tag, köztük Virginia Kapić párttitkár is, részt vett egy BBET kiképzőtáborban. A VTM flamand tévécsatorna azt állította (igazságügyi forrásokra hivatkozva), hogy a csoport Filip Dewinter, a szélsőjobboldali Vlaams Belang párt fontos alakjának megölésére készült egy hamis zászlós támadás során, amelyet az iszlamista csoportoknak tulajdonítottak volna. Az ebből fakadó zűrzavart kihasználva a csoport megöli Dyab Abou Jahjah-t, az Európai Arab Liga vezetőjét. A belga sajtó felidézte a „véres nyolcvanas éveket”, amelyek során a brabanti mészárlásokat hajtották végre (28 haláleset), a marxista Communist Combatant Cells szervezet pedig terrortámadásokat hajtott végre (2 haláleset). A szélsőjobboldali csoportokat, mint például a Westland New Postot gyanúsították a brabanti mészárlásokért, bár a parlamenti bizottság nem talált végleges bizonyítékot. A Le Soir, Manuel Abramowicz újságírót, a szélsőjobboldal szakértőjét és a progresszív Resistance webhely és hálózat alapítóját idézte, mondván, hogy a radikális jobboldali ultráknak mindig is az volt a céljuk, hogy „beszivárogjanak az állami mechanizmusokba” beleértve a hadsereget is, az 1970-es és 1980-as években, a Westland New Post és a Front de la Jeunesse révén.

Interjú Thomas Boutenssel a BBET vezetőjével:

Luxemburg

A Nemzeti Mozgalom (luxemburgi: National Bewegong, franciául Mouvement National, németül: National Bewegung) egy szélsőjobboldali politikai párt volt Luxemburgban. A Nemzeti Mozgalom az 1989-es törvényhozási és európai parlamenti választások eredményeként került előtérbe, Pierre Peters vezetésével. Az európai választásokon országosan a szavazatok 2,9%-át szerezte meg. A hazai és európai választásokon azonban a szavazatok aránya csökkent, a párt egyik választáson sem tudott helyet szerezni, és azonnal feloszlatták. Jelenleg Luxemburgban nincs nemzetiszocialista csoport vagy mozgalom, ami jelentőséggel bírna.

Felhasznált szakirodalom:

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek