Az európai nemzetiszocialista mozgalmak X. rész

Németország

A német szélsőjobboldal lassan megszervezte magát a nemzetiszocialista Németország bukása és az NSDAP 1945-ös betiltása után. A denácifikációt Németországban 1945 és 1951 között hajtották végre a második világháborús szövetséges erők, azzal a céllal, hogy kiiktassák az országból a nemzetiszocializmust. A háború után azonban különböző szélsőjobboldali pártok jöttek létre változó sikerrel. A legtöbb párt csak néhány évig működött, mielőtt feloszlott vagy betiltották, és a szélsőjobboldali pártok soha nem szereztek helyet a Bundestagban. Ez egészen az Alternatíva Németországért képviselőinek a Bundestagba történő megválasztásáig tartott, 2017-ben. Az 1964-ben alapított Németországi Nemzeti Demokrata Párt (NPD) az egyetlen nacionalista politikai párt, amely Németországban maradt. Az NPD-ből kiábrándult korábbi tagok új nemzetiszocialista mozgalmat hoztak létre, mint A Harmadik Út (Der Dritte Weg).

A Harmadik Út

Klaus Armstroff, A Harmadik Út alapítója és vezetője
A Német Birodalom 1945 előtti határa

A Harmadik Út (németül: Der III. Weg/Der Dritte Weg) egy szélsőjobboldali nemzetiszocialista politikai párt Németországban. 2013. szeptember 28-án alapították az NPD korábbi tagjai és a betiltott Free Network South aktivistái. Kapcsolataik vannak Asszad szíriai kormányával, a Hezbollahhal Libanonban, a Nemzeti Alakulattal, a Jobb Szektorral, és a Szvobodával Ukrajnában, az Északi Ellenállási Mozgalommal Észak-Európában, az Arany Hajnallal Görögországban, a CasaPound Italiával Olaszországban, és a Nemzetiszocialista Összetartással Törökországban. Magyarországon bajtársi viszonyt ápolnak több szélsőjobboldali szervezettel is. Alapítójuk és vezetőjük Klaus Armstroff. A párt többnyire Türingiában, Bajorországban és Brandenburgban működik. A Harmadik Út önmagát „nemzeti, forradalmi, és szocialista” pártként határozza meg. Honlapjukon található tízpontos programjuk szerint a német szocializmus bevezetését szeretnék elérni, amely a „kizsákmányoló kapitalizmus” és az „egyenlősítő kommunizmus” között áll. Követelik a migránsok beáramlásának megállítását, a bűnöző és munkát nem vállaló bevándorlók kiutasítását, az Európai Unióból való kilépést, a népek önkéntes, európai kultúra alapján való szövetségét, és az egykori Német Birodalom 1945 előtti határainak békés helyreállítását. Felfogásuk szerint Németország nagyobb mint a Német Szövetségi Köztársaság (Deutschland ist größer als die BRD). A nemzetiszocialista, antiszemita és anticionista pártnak mintegy 600 tagja van. A székhelye Bad Dürkheimben, Rajna-vidék-Pfalz tartományban található.

Videók A Harmadik Útról:

https://der-dritte-weg.info/videos/video-impressionen-zum-1-mai-2019-in-plauen/

A Jobboldal

A Jobboldal (németül: Die Rechte) egy szélsőjobboldali politikai párt Németországban. A pártot 2012-ben alapította a szélsőjobboldali Christian Worch, a DVU számos tagjával együtt, tiltakozva pártjuknak a Nemzeti Demokrata Pártba (NPD) való beolvadása ellen. 2012 májusában a feloszlatott Német Népi Szövetség (DVU) köreiben bejelentették, hogy új pártot hoznak létre az NPD-vel versengve. 2014. július 5-én Hammban került sor az 5. Szövetségi Pártkongresszusra, ahol ismét Christian Worchot választották szövetségi elnöknek. Christian Worch, aki alapítója és elnöke volt a pártnak 2012 és 2017 között, nemzetiszocialista családból származik. Apja a Waffen-SS tagja volt, nagyanyja pedig állítólag segített Klaus Barbienak megszökni. A párt programja elsősorban a néhai Német Népi Szövetség pártjának programjára épül, de frissítették és korszerűsítették azokat. A fő elképzelések között szerepel a „német identitás megőrzése”, „a külföldiekkel szembeni tolerancia megszüntetése”, valamint „a nép védelme a támadások ellen”, ezenfelül megkérdőjelezik az Európai Unió létezését is. 2018. április 1-én Sascha Krolzigot elnökké választották egy szövetségi pártkonferencián; a párt ugyanakkor a nevét kiegészítette a „Párt a népszavazásért, a szuverenitásért és a honvédelemért” szöveggel. A 2019-es európai választásokra a Jobboldal a bebörtönzött, többször elítélt 90 éves „holokauszttagadót”, Ursula Haverbecket választotta legfőbb jelöltjének.

Sascha Krolzig, A Jobboldal jelenlegi vezetője

Felhasznált szakirodalom:

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek