Az európai nemzetiszocialista mozgalmak IX. rész

Észak-Európa

Az Északi Ellenállási Mozgalom (svédül: Nordiska motståndsrörelsen NMR, norvég Bokmål: Nordiske motstandsbevegelsen NMB és Nynorsk: Nordiske motstandsrørsla NMR, finnül: Pohjoismainen Vastarintaliike PVL, izlandi: Norræna mótstöðuhreyfings NMH, pán-északi nemzetiszocialista mozgalom, Svédországban pedig politikai párt. Svédországban, Norvégiában, Finnországban, és Dániában, valamint Izlandon is számos tagja van. Finnországban 2019 óta betiltva működik. Az NRM-et terrorista szervezetnek minősítették, mivel célja a demokrácia felszámolása, félkatonai tevékenységek, valamint fegyvertárak és a tiltott terrorszervezetekkel, mint például az Orosz Birodalmi Mozgalommal és a brit Nemzeti Akcióval való kapcsolatuk miatt.

Általános adatok:

Megalapítása

1997 decemberében Klas Lundot és a Fehér Árja Ellenállás néhány korábbi tagját (svédül: Vitt Ariskt Motstånd, más néven VAM) kiengedték a börtönből, miután többek között rablások, robbantások és gyilkosságok miatt ítélték el őket. Megalakították a Svéd Ellenállási Mozgalmat (Svenska Motståndsrörelsen vagy SMR) a Folktribunen nemzetiszocialista magazinnal dolgozó egyénekkel és a Nationell Ungdom („Nemzeti Ifjúság”) tagjaival, egy újfasiszta és nyíltan rasszista szervezettel, amely az anarchista Björn Söderberg meggyilkolásáról ismert. 2016-ban megalakult az Északi Ellenállási Mozgalom, külön csoportokkal Svédországban, Finnországban és Norvégiában; később Dániában is. Az Északi Ellenállási Mozgalom a skandináv országokba irányuló tömeges bevándorlás azonnali leállítását, valamint a nem észak-európai vagy közeli rokon származású emberek hazatelepülését szorgalmazza. Emellett támogatja az északi országok egyesülését, és az Európai Unióból való kilépést.

Klas Lund az NMR alapítója

Ideológia

Az Északi Ellenállási Mozgalom célja egy totalitárius nemzetiszocialista északi állam létrehozása, „amely az északi országokból, Svédországból, Finnországból, Norvégiából, Dániából, Izlandból és végül még a balti országokból áll”. Maga a szervezet másként írja le céljait: „Bár az Ellenállási Mozgalom autoriter vezetéssel rendelkező állam létrehozására törekszik, célunk a szabadság és a demokrácia fejlesztése és biztosítása is”. Az Északi Nemzeti Szocialista Köztársaság vezető állam lesz, de népi demokrácia is. A szervezet szerint harcához vérontásra lesz szükség. Az NMR kiadványaiban dicséri Adolf Hitlert és Corneliu Codreanut. Fő taktikájuk a szórólapok terjesztése és a belvárosi területeken nyilvános beszédek előadása a nemzetiszocializmus támogatására, a bevándorlás elítélésére. Az NMR publikálja a Nationellt Motstånd magazint is.

Svédország

A Svéd Ellenállási Mozgalmat (Svenska motståndsrörelsen/”SMR”) Klas Lund alapította. 2020-ban Simon Lindberg vette át a vezetést, politikai szárnyát pedig Pär Öberg irányítja. Az SMR ellenzi a nem fehér bevándorlást Svédországba. Az SMR-t a svéd fehér ellenállási mozgalom központi szereplőjének tekintik. 2003 novemberében a Svéd Biztonsági Szolgálat vizsgálódott a vezető tagok, köztük Lund otthonában, akit később illegális fegyver birtoklása miatt börtönre ítéltek. 2013 decemberében az NRM fegyveres tagjai megtámadtak egy „rasszistaellenes” tüntetést Stockholmban, amely zavargásokat és összecsapásokat eredményezett. Ezt követően sok tagot letartóztattak. A 2014-es svéd választásokon az NRM két tagját megválasztották a svéd demokraták helyére a ludvikai és borlänge-i önkormányzati tanácsokban. 2015 végén az NRM-et politikai pártként regisztrálták Svédországban, amelynek élén a szervezet szóvivője, Pär Öberg áll. Három NRM tagot, nyolc és fél év, öt év, illetve másfél év börtönbüntetésre ítéltek 2017. július 7-én három göteborgi robbantás miatt, amelyekre 2016 novemberében és 2017 januárjában került sor. A tagok svéd és finn nemzetiszocialisták voltak, akik Oroszországba mentek, hogy katonai kiképzést kapjanak lőfegyverek és robbanóanyagok terén az Orosz Birodalmi Mozgalomtól. Az NRM 2017. szeptember 30-án nagyjából 500 taggal felvonulást szervezett Svédország második legnagyobb városában, Göteborgban. A svédországi zsidók felháborodtak a demonstráción, amely Jom Kippur zsidó ünnepén történt, és eredetileg egy zsinagóga közelében terveztek. 2018. július 6-án az NRM tagjai megtámadtak két Izrael-barát aktivistát Gotlandon.

Simon Lindberg

Finnország

A Suomen Vastarintaliike (Finn Ellenállási Mozgalom/FRM) az Északi Ellenállási Mozgalom finn ága. Esa Henrik Holappa alapította, aki később kilépett a csoportból, jelenlegi vezetője Antti Niemi. A csoport tevékenységei közé tartozik propagandaplakátok kihelyezése és demonstrációk szervezése. A tagok a szervezet által rendezett közelharci és lövészkiképzéseken is részt vesznek. A csoport a pánfinnugrizmust, vagyis a „rokon-népi ideológiát” („Heimoaate”) is támogatja, és az etnikailag finn Észtországgal való egyesülés a csoport programjának a része. A szervezet többszörös erőszakos bűncselekményekért felelős, beleértve a „rasszistaellenes” és a meleg büszkeség tüntetések elleni támadásokat, valamint egy baloldali rendezvény résztvevőinek késelését. Az FRM volt felelős egy antifasiszta aktivista meggyilkolásáért 2016-ban Helsinkiben. Az FRM több mint hússzor megrongálta az izraeli nagykövetséget és zsinagógákat, aminek következtében a finn nagykövetet kétszer is behívták az izraeli külügyminisztériumba Jeruzsálembe. Az FRM más nacionalista szervezetekkel együtt évente fáklyás felvonulást szervez Helsinkiben a finn függetlenség napján, amely a Hietaniemi temetőben ér véget, ahol a tagok megtekintik Carl Gustaf Emil Mannerheim sírját és a finn SS zászlóalj emlékművét. A baloldali pártok elítélték ezeket a vonulásokat, Iiris Suomela, a Zöld Liga képviselője például „neonácinak” minősítette, és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy nagy számban vettek részt rajta emberek. Az esemény külföldről is vonzza a nemzetiszocialistákat, és az FRM külföldi szövetségesei is részt vettek rajta, mint például a Junge Nationalisten, aki méltatta az eseményt, és a helsinki csatához hasonlította, „amikor a németek és a finnek egymás mellett vonultak fel, és felszabadították a várost a kommunizmus alól”. 2019 márciusában a finn legfelsőbb bíróság ideiglenesen betiltotta a csoportot. 2020 szeptember 22-én aztán ismét helybenhagyta a tilalmat. A nemzeti nyomozó iroda azt gyanítja, hogy az Északi Ellenállási Mozgalom Kohti Vapautta!, Atomwaffen Division Finnország, és Suomalaisapu néven folytatja tevékenységét.

Antti Niemi az FRM vezetője

Norvégia

A Norske Motstandsbevegelsen („Norvég Ellenállási Mozgalom”) az Északi Ellenállási Mozgalom norvég csoportja, amelyet Haakon Forwald alapított és jelenlegi vezetője. Négy csoportba (vagy fészekbe) szerveződnek Norvégiában. 2014-ben a norvég rendőrség illegális géppisztolyokat és automata puskákat foglalt le egy tagtól. 2019-ben egy másik tagot letartóztattak, miután eltérített egy mentőautót, megpróbált elsodorni egy rendőrautót és tömegbe hajtott. A mentőautóban egy vadászpuskát és egy Uzi géppisztolyt találtak a rendőrök.

Haakon Forwald az Ellenállási Mozgalom norvég  vezetője.

Izland

Néhány újságcikk jelent meg a mozgalom Izlandhoz fűződő kapcsolatairól, és van egy honlapja izlandi domain alatt. 2019 szeptemberében az Északi Ellenállási Mozgalom 10-15 svéd tagja rendezvényt szervezett a reykjavíki Lækjartorgban, ahol szórólapokat terjesztettek és népszerűsítették a mozgalmat. Az esemény néhány nappal később antifa tüntetést váltott ki, amelyen a becslések szerint 200 fős tömeg gyűlt össze.

Rövid videó az Északi Ellenállási Mozgalomról:

https://odysee.com/@NordicResistanceMovement:2/1-may-fredrik-vejdeland-speaks-in-kung%C3%A4lv:7

Felhasznált szakirodalom:

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek