Ki rejlik a maszk mögött?

„Guy Fawkes, guy, t’was his intent

To blow up king and parliament.

Three score barrels were laid below

To prove old England’s overthrow.”

Szélsőbaloldali terrorista, vagy katolikus szabadságharcos? Egy név és egy jelkép, mely 400 éve él a köztudatban. Megjelenik filmekben, mozgalmi jelképként, internetes közösségekben. Ki is volt valójában Guy Fawkes, a lőporos összeesküvés leghíresebb résztvevője, akire ezen a napon, november ötödikén emlékeznek meg szerte a világon?

Fawkes 1570-ben született nem messze York városától. Az apai ág anglikán, míg az anyai titokban katolikus volt. Apja hamar elhalálozott, anyjának új férje katolikus volt. Ennek, illetve tanulmányai közben szerzett ismereteinek hatására ő maga is katolizált. Életének következő fontos állomása Németalföld véráztatta földje volt, ahol a spanyolok oldalán vett részt a nyolcvanéves háborúban. Katonai érdemei okán többször előléptették. Eközben hazájában I. Jakab király kíméletlenül üldözni kezdte a katolikusokat, még azt is felvetette, hogy a komplett katolikus klérust elűzi az országból. Fawkes-t ez mélységesen felháborította, ezért spanyol kapcsolatait felhasználva segítséget akart kérni III. Fülöp spanyol királytól egy katolikus felkelés kirobbantásához, de kérése süket fülekre talált. Ezután egy angol katolikusokból álló csoporttal került kapcsolatba, együtt tervelték ki a király elleni merénylet részleteit. Hosszas tervezői munka és megannyi idő után sikerült megszerezniük egy Lordok Háza alatti pincét, ahova a lőporos hordókat rejtették. A terv értelmében a november ötödikén megrendezésre kerülő parlamenti ülés közben a pincében várakozó Fawkes begyújtotta volna a lőport, majd a robbanás végzett volna az uralkodóval és fő embereivel. Az ezt követő felkelés pedig elérte volna, hogy véget vessenek a katolikusok üldözésének. A terv azonban egy névtelen levél következtében lelepleződött és november ötödikén hajnalban elfogták a pincében várakozó Fawkes-t. Több napos kínvallatásnak vetették alá, mely fizikálisan és mentálisan is megtörte. Olyan dolgokat is kimondattak vele, melyek teljes hazugságnak bizonyultak (például egy állítólagos alagút létezése). Fawkes ennek ellenére végig dacos maradt, nem bánta tettét, csak azt, hogy nem tudta végrehajtani. 1606. január 31-én került sor Fawkes és három társa kivégzésére. Testét felnégyelték és az ország négy pontján tűzték ki.

V, mint Vérbosszú

Guy Fawkes Istenbe vetett hittel és a hittestvéreit ért igazságtalanságoktól vezérelve áldozta életét a katolicizmus szolgálatában. Az arcát ábrázoló maszk azonban teljesen más kontextusban jelenik meg manapság. Olyan jelkép lett, mely egybeforrt a nemzetközi szélsőbaloldallal, kommunisták és anarchisták sajátították ki. Guy Fawkes alakjának ezirányú eltorzítása kiváló bizonyíték a baloldal kulturális térnyerésére. Az utolsó szöget a koporsóba egyértelműen a 2005-ös V mint vérbosszú című szélsőbaloldali propagandafilm ütötte be. Ebben az alternatív univerzumban Britannia egy katolikus diktatúra, melyet egy korrupt, zsarnoki vezér irányít. Az emberek boldogtalanok és egész nap ömlik rájuk a klérus propagandája. Így ismerjük meg női főhősünket, aki összeismerkedik a rejtélyes anarchistával, aki V-ként hivatkozik magára. Arcát a jellegzetes maszk takarja, társadalmi mozgalmat indít a rendszer megsemmisítésére. Természetes megkapjuk a kötelező homoszexuális szálat is, amiben egy leszbikus párt elhurcolnak a katolikus rohamosztagosok és halálra kínozzák őket. A film végén V puszta kézzel lemészárol egy csapat katonát, majd egy robbanószerrel teli metrószerelvénnyel a parlament alá robog és felrobbantja azt. Eközben az utcát ellepik a fawkes maszkos emberek, akiket immáron a hadsereg sem tud megállítani, a katolikus uralom összeomlik. Ha valaki mégis képernyőn akarja megismerni a lőporos összeesküvés történetét, akkor inkább a három részes, Lőpor című sorozatot ajánlom, amely bár nem mentes történelmi valótlanságoktól, de sokkal realisztikusabb, mint a fentebb vázolt szélsőbaloldali „alkotás”.

A három részes Lőpor c. filmsorozat

Így kreáltak egy katolikus hitéért harcoló bátor katonából ateista szélsőbaloldali terroristát. A jelkép ezután vált a kommunista Occupy movement és az Anonymous szintén antifasiszta hackercsoport jelképévé, az anarchia nemzetközi szimbólumává. A baloldal ugyanazt csinálja, mint mindig. Saját értékek és pozitív karakterek híján ellopja a miénket és azt átfesti vörösre, ahogy történt ez a szivárvány esetében is. Ez egy újabb eset, ami felhívja a figyelmet a kulturharc fontosságára. Nem hagyhatjuk, hogy a baloldal tönkretegyen és befeketítsen mindent, ami számunkra fontos. Folytatni kell a küzdelmet a vörös pestis ellen, mégpedig a Guy Fawkes-hoz hasonló harcosok bátorságával.

Zöldinges.net – Kovács Sándor

Korábbi cikkek