„A véretek hullt értünk!”

Szombaton került megrendezésre a Budapest hős védői előtt tisztelgő Kegyeleti Kitörés Emléktúra. A túrán szerkesztőségünk két tagja is képviselte magát. Két részből állt, egy rövidebb, kb. 6 km-es távból, aminek a vége a Hűvösvölgyi gyermekvasút végállomása, és utána következett a nagyobb túra, amely a Mány határában lévő Kitörés Emlékműig tartott. Ez így a kezdőponttól kb. 50 km-nek felelt meg.

A túra délután fél ötkor indult, az első szakasz háromnegyed nyolc körül ért véget, ahol a résztvevők egy része kiszállt és már megfogyatkozva indultunk tovább. Ezt követően Perbál volt a következő megálló, ott meleg teát és virslit kaptunk, illetve egy kevés időt, hogy fáradságunk egy csekély részét hátrahagyjuk. Ezt követően pedig már csak annyi dolgunk volt, hogy elérjünk Mányba, ami elődeink számára a szövetséges vonalakat jelentette. Ez háromnegyed 10 körül érkezett el, a szervezők ott is meleg teával vártak minket, továbbá sor került az emlékmű felavatására is.

A túra során több katonasírt érintettünk, amelyeknél méltóságteljesen fejet hajthattunk, visszaemlékezéseket hallhattunk, illetve koszorúval is megtiszteltük az elesett hősök emlékét, valamint, aki szeretett volna, mécsest is gyújthatott. A túrán végig együtt mozgott a társaság, időnként akik elől mentek bevárták a lemaradókat, akinek egészségi állapota úgy kívánta bármikor kiszállhatott, a szervezők erre biztosították a feltételeket.

A Zöldinges kifejezi elismerését a túra szervezőinek a színvonalas rendezvényért és annak lebonyolításáért!

Vérükből új hajtás sarjad!

Zöldinges.net – Bognár Albert

Korábbi cikkek