Dél-Afrika az apartheid után II. – Az Afrikáner Ellenállási Mozgalom (AWB) története

„Egy szivárvány-nemzetet építünk, amely békében él saját magával és a világgal.”

Nelson Mandela

Az Afrikaner Weerstandsbeweging, ami magyarul Afrikáner Ellenállási Mozgalomat jelent közismert rövidítése az AWB, egy dél-afrikai nemzetiszocialista, szeparatista, félkatonai szervezet, amit gyakran egy fehér szupremácista csoportként definiálnak. A mozgalmat Eugène Terre’Blanche és további hat jobboldali afrikáner alapította 1973-ban, ami már akkor elkötelezett szeparatista afrikáner nacionalista mozgalom volt, és céljuk egy független búr-afrikáner köztársaság (Volkstaat/Boerestaat) létrehozása volt Dél-Afrika területén. A kétoldalú tárgyalások alatt az apartheid vége felé a korai 1990-es években, a szervezet likvidált néhány néger politikust is. A mozgalomnak több mint 5000 tagja volt 2016-ban, ami azóta folyamatosan növekszik, valamint a közösségi médiát használják toborzásra. Jelenlegi vezetője a mozgalomnak Steyn von Rönge.

  • Általános adatok:
  • Az apartheid korszak
1. kép Eugène Terre’Blanche az AWB alapítója, majd vezetője 2010-ig.

1973 július 7-én az egykori rendőrtiszt Eugène Terre’Blanche gyűlésre hívott számos embert Heidelbergben, Gautengben, Dél-Afrika akkori Transvaal tartományában. Kiábrándult volt, mert úgy gondolta, hogy Balthazar Johannes Vorster miniszterelnök liberális nézetek irányába mozdult el a faji kérdéseket illetően, egy olyan időszakban amelyben a négerek hatalomra kerültek sok egykori gyarmaton. Terre’Blanche szintén aggódva figyelte amint a kommunizmus egyre nagyobb befolyásra tesz szert a dél-afrikai társadalomban. Végülis úgy döntött, hogy létrehoz egy csoportot hat hasonló gondolkodású személlyel, amit Afrikáner Ellenállási Mozgalomnak neveztek el (Afrikaaner Weerstandbeweging – AWB), hogy támogassák az afrikáner nacionalizmus ügyét. A társai megválasztották őt a csoport vezetőjének, és ezt a pozíciót megtartotta egészen a farmján történő meggyilkolásáig 2010 áprilisáig (1. kép). A céljaik között szerepelt egy független búr állam (Boerestaat) létrehozása, csakis a búr-afrikáner nép számára. Ez az állam független lett volna az apartheid Dél-Afrikától, amelyről úgy gondolták hogy túl baloldali és liberális. Az AWB megalakulása után megpróbálta visszaszerezni azokat a területeket, amelyeket elvesztettek a második búr háború következtében. Ennek érdekében a mozgalom elsődleges célja az volt, hogy visszaállítsa a múltban már létezett független búr köztársaságokat: a Transvaal Köztársaságot és Oranje Szabadállamot (1. ára).

1. ábra az AWB által követelt területek (piros szín), amelyből megalapították volna a független búr államot.

Az apartheid korszak alatt az 1970-es és 1980-as években, az AWB több ezer fehér dél-afrikait vonzott tagjai sorába, sikerei csúcsán 70 ezer tagja volt a mozgalomnak. Ellenezte az apartheid törvények megreformálását az 1980-as években, valamint liberális politikusokat zaklatott és politikai nagy gyűléseket tartott. Terre’Blanche ellenezte számos apartheid törvény megszüntetését, úgymint a fajok közötti szex és házasságot tiltó törvényt, valamint azt hogy a kormány korlátozott politikai jogokat biztosított az indiaiaknak és a fokföldi színeseknek (keverékek). A szükségállapot ideje alatt 1984 és 1986 között, az AWB erőszakhoz is folyamodot, és számos ANC tagot likvidált. A kormányzó Nemzeti Párt úgy tekintett az AWB-re, mint egy szélsőséges csoportra. Az apartheid végefelé az AWB tovább küzdött azért, hogy ne számolják fel az apartheid rendszert teljesen, ezért kénytelen volt erőszakhoz folyamadni. 1991 augusztusában a ventersdorpi csatában az AWB összecsapot a rendőrséggel a városháza előtt, ott ahol F. W. de Klerk elnök beszédet mondott, és az emberek egy része meghalt vagy súlyosan megsérült a konfliktusban.

2. kép az AWB a Kempton Park épülete előtt. és 3. kép az AWB behatol az épületbe.

Később az AWB megrohamozta a Kempton Park Világkereskedelmi Központját, ahol éppen a tárgyalások folytak, majd egy páncélozott gépjárművel áttörték az épület üvegfalát (2. és 3. kép). Céljuk az volt, hogy megakadályozzák a tárgyalások menetét. A renderőség nem tudta megakadályozni a behatolást és tüzet sem nyitottak, inkább szemlélői voltak az eseménynek. A behatolók elfoglalták a fő konferenciatermet, és megfenyegették a konferencián résztvevőket, valamint szlogeneket festettek a falakra, majd rövid időn belül távoztak.

Hat AWB tagot halálra ítéltek négy néger megöléséért, amit a Kempton Park felé vezető úton, egy hamis útlezárásnál követtek el. 1992-ben az AWB tagok kiképzést nyújtottak a zulu Inkatha Szabadság Párt tagjainak, hogy segítsenek megvédeni magukat az ANC támadásai ellen, és harcoljanak egy független zulu hazáért.

4. kép AWB tagok hidegvérű kivigzése. és 5. kép halott AWB tagok Mmabatho utcáin.

Az AWB legnagyobb akciója mégis a bophuthatswanai válságban való részvétele volt. A néger hatalomátvétel előtt 1994-ben, az AWB nemzetközi hírnevet szerzett magának azzal, hogy megvédte Lucas Mangope autokratikus kormányát Bophuthatswanában (ami egy független bantusztán volt). Az AWB egy körülbelül kilencven fős Afrikaner Volksfront milicista különítménnyel behatolt Mmabatho fővárosba március 10 és 11-én. Bophuthatswanai Védelmi Erők néger rendőrei és katonái, akik támogatták Mangope elnököt eltüntek az utcákról, majd megjelentek Mafikeng repülőterénél milicistákként. Egy AWB tag halálos lövést kapott, amikor a konvoj elhaladt a repülétér mellet, és folytatta útját Mmabatho írányába. Mmabathoban az AWB-ét és az Afrikaner Volksfrontot folyamatosan támadták a Bophuthatswanai Védelmi Erők és a helyi lakosok is. Amikor a különítmény megpróbált visszavonulni Mmabathoból március 11-én, három AWB tagot azonal kivégeztek a Bophuthatswanai Védelmi Erők néger katonái, miután megsérültek egy tűzharcban (4. és 5. kép). A közelben lévő fotóriporterek és televíziós stábok rögzítették az esetet, ami egy katasztrófaként hatot az AWB-re, és demoralizálta annak fehér tagjait. Ugyanis, az AWB és az Afrikaner Volksfront nem tájékoztatta Mangope elnököt az akcióról így az elnökhöz hű védelmi erők ellenségként fogadták őket, majd tűzharcba keveredtek velük, mondván nem szívesen látottak Bophuthatswana-ban. Hiába érkeztek jó szándékkal, az értesítés hiányában ellenségként kezelték őket.

  • Az apartheid utáni korszak
6. kép Steyn von Rönge az AWB új vezetője.

Az apartheid bukását követő időszakban az AWB látványosan zsugorodni kezdet és vesztette el tagjait. Ez több mindennek is köszönhető, egyrészt 1994-et követő időszakban többszörösére növekvő néger bűnözés miatt fehérek százezrei hagyták el Dél-Afrikát, másrészt a néger kormányok folyamatosan arra törekedtek, hogy megszüntessék az AWB-ét. 2001 június 17-én Terre’Blanche-t hat év börtönre ítélték, amiért bántalmazott egy benzinkúti munkást olyan mértékben, hogy súlyos agykárosodást kapott, illetve gyilkossági kísérletért egy biztonsági őr ellen. Ez idő alatt keresztényként újjá született a börtönben, és azt állította, hogy változtatott korábbi faji alapú nézetein, és prédikálni kezdett a megbékélésről. 2008 márciusában az AWB bejelentette, hogy újra aktiválódik a mozgalom. Visszatérésének az okai között szerepelt a villamosenergia válság, a korrupció a kormányzati szervek között, és a féktelen bűnözés. Tervek között szerepel egy föld terület iránti igény, amely jogilag az övék lenne, szükség esetén elmennek a hágai Nemzetközi Bíróságig is, és ha ez nem sikerül akkor fegyvert fognak ragadni. 2008 áprilisában Terre’Blanche beszédet mondott számos AWB gyűlésen Vryburgban, Middelburgban, és Pretoriában. Számos területet kijelölt már Dél-Afrikában a jövőbeli Volkstaat részeként. Végül 2009 szeptemberében tartottak egy 3 napos konferenciát, melyen az AWB és 300 afrikaaner vett részt, a tárgyalások célja a búr felszabadulás volt. Az önálló állam Észak-Natal és Kelet-Transvaal területét foglalná magába (2. és 3. ábra). 2008-ban a Mail & Guardian újság beszámolt arról, hogy az AWB-nek több mint 5000 tagja van, és a 18 és 35 év közöttiek csatlakoznak leginkább. 2016-os dél-afrikai sajtó értesülés szerint, az AWB tovább folytatja az új tagok toborzását a közösségi média használatával. 2010-ben Terre’Blanche-t meggyilkolta egyik néger alkalmazottja a saját farmján, ezt követően Steyn von Rönge lett a szervezet új vezetője (6. kép).

Angolul tudok számára egy kisfilm, ami az AWB történetével foglalkozik:

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek