Az európai nemzetiszocialista mozgalmak IV. rész

Portugália

Az Új Társadalmi Rend (portugálul: Nova Ordem Social, NOS) egy népszerű szélsőjobboldali politikai mozgalom volt Portugáliában. Mário Machado alapította 2014-ben, miután elhatárolódott a Nemzeti Megújulás Párttól, mivel a demokratikus pártok ellenezték a mozgalom szélsőségesebb elemeit. Machado korábban a portugál Hammerskins tagja is volt. A mozgalom 2019 novemberében sajnos megszűnt.

Általános adatok


Zászló

Logó
VezetőMário Machado
Alapítva2014 április 26.
Feloszlatva2019 november
Ideológiaportugál nemzetiszocializmus
Politikai helyszélsőjobboldal
Vallásrómai katolikus
Weboldalhttp://nova-ordem-social.blogspot.com/

Történeti áttekintés

Mário Machado a NOS alapítója és vezetője.

A NOS-t Mário Machado alapította, miután szakított a Nemzeti Megújulás Párttal.  A NOS egyszere nemzeti és szociális, az egyik legfontosabb programja a szociális problémák megoldása volt Portugáliában. Az egykori mozgalom bevándorlásellenes, és támogatta a hagyományos családmodellt is. 2019 februárjában a mozgalom felvonulást szervezett Lisszabon utcáin, emléket állítva António de Oliveira Salazar volt miniszterelnöknek, akinek uralmát tekintélyelvűnek és nacionalistának nevezték. Valamint a kormányzó Szocialista Párt, és annak ikertestülete ellen is tüntett a mozgalom. A tüntetők a „Salazar nagyon hiányzik” „tegnap, ma és mindig, független Portugáliát, senki sem hallgat, a jövő mi vagyunk” és „harc a nemzetért” feliratú transzparenseket helyeztek ki a Köztársaság Közgyűlésének főlépcsőjén. Az ötven fős körüli menet körülbelül egy órán át tartott.

António de Oliveira Salazar emlékére szervezett felvonulás.

Salazar rendszere 1932 és 1976 között volt hatalmon Portugáliában. 1933-ban új alkotmányt vezettek be, az addigi Nemzeti Diktatúrát az úgynevezett „új állam” (Estado Novo) egyeduralmi rendszere váltotta fel. A köztársasági elnöki poszt csupán szimbolikus jelentőségűvé vált, ténylegesen Salazar lett az állam vezetője és egyben az egyetlen párt, a Nemzeti Unió (União Nacional) elnöke. Salazar hivatalosan miniszterelnök volt – 36 éven át folyamatosan – és az általa létrehozott új, egypárti és korporációs rendszer a korabeli olasz fasiszta államhoz gazdaságilag sokban hasonlított. Ennek ellenére Salazar soha nem tartotta magát fasisztának, és Portugália semleges maradt a II. világháborúban is. 1968-ban Salazar egy otthoni balesetben súlyos fejsérülést szenvedett, kómába esett és anélkül, hogy az eszméletét visszanyerte volna, 1970-ben meghalt. Rendszere a balesete után még mintegy 6 évig tartott ki. 

2019. augusztus 10-én az Új Társadalmi Rend konferenciát szervezett, amelyet „Portugália legnagyobb nacionalista eseményének” tartottak. A 65 résztvevő számos szélsőjobboldali párt küldöttségével volt jelen Európa országaiból, mint például Olaszország, Franciaország, Bulgária, Németország, Spanyolország, és Lengyelország. A rendezvényt a lisszaboni SANA szállodában tartották. Az eseményre reagálva tüntetők százai (antifák) tiltakoztak a szálloda előtt, és Antonio Costa miniszterelnököt bírálták, mert engedélyezte, hogy az esemény a kormány parancsára beavatkozás nélkül történjen meg. 

A liszaboni konferencia résztvevői: Josele Sanchez, Adrianna Gasjorek, Mário Machado, Francesca Rizzi, Yvan Benedetti, Blagovest Asenov, Mattias Deyda.

Sajnálatos módon még ugyanebben az év novemberében Mário Machado feloszlatta a mozgalmat, miután a tagok, illetve támogatók nem mutattak érdeklődést a szervezet irányítása iránt. Jelenleg nincs másik jelentős nemzetiszocialista mozgalom Portugáliában, amely be tudná tölteni a szélsőjobboldali űrt. Reméljük, hogy a kommunista gyökerű kormány kitermel maga ellen egy újabb erős nemzetiszocialista mozgalmat. Addig is kitartást kívánunk a portugál népnek!

Felhasznált szakirodalom:

https://jeune-nation.com/nationalisme/natio-france/conference-nationaliste-a-lisbonne-nouvel-ordre-social-10-aout-2019

https://nova-ordem-social.blogspot.com/2019/02/manifestacao-por-salazar-2conjunto-de.html

https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/members-of-the-portuguese-ultra-right-nova-ordem-social-news-photo/1092219362

https://observador.pt/especiais/a-historia-de-amor-entre-um-skinhead-e-uma-menina-de-cascais/

https://www.reuters.com/article/us-portugal-conference-farright/far-right-conference-in-lisbon-draws-hundreds-on-to-streets-in-protest-idUSKCN1V00O8

https://observador.pt/2014/05/19/mario-machado-abandona-portugal-hammerskins-atraves-facebook/

https://www.publico.pt/2019/07/25/sociedade/noticia/sis-acompanhar-perto-conferencia-nacionalistas-lisboa-1881272

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek