Az európai nemzetiszocialista mozgalmak III. rész

Spanyolország

A falangizmus (La Falange) a Franco rendszer 1975-ös vége óta több politikai szervezetre bomlott fel, amelyek a 21. században is működnek. A fő politikai mozgalom, amely a korábbi párt folytatása és a falangista hagyaték megőrzője a FE JONS. A La Falange, más néven FE / La Falange, 1999-ben bejegyzett spanyol szélsőjobboldali politikai párt. A párt a Falange Española de las JONS szétválásaként jött létre, Gustavo Morales és Jesus Lopez vezetésével. Ideológiailag a párt azt állítja, hogy az 1930-as évek eredeti Falange Española utódja, és Jose Antonio Primo de Rivera, Ramiro Ledesma Ramos, Onesimo Redondo és Julio Ruiz de Alda eszméinek a követője.

  • Általános adatok
  • Történeti áttekintés

Az FE / La Falange-ot 1999-ben alapították az FE-JONS-ban történt szétválás után, ami egy belső konfliktus eredménye volt Diego Marquez Horrillo frakciója és Gustavo Morales frakciója között. Végül az előbbi nyert, és a Moralest támogató csoport elhagyta az FE-JONS-t. Az 1999-es helyi választásokon a párt három városi tanácsost szerzett. 2000-2001 óta a párt több idegenellenes álláspontot képvisel, szemben a hagyományos falangizmussal, amely nem „rasszista vagy fehér szupremácista” eszméket vallott. Ezen ideológiai változások következtében a Falange Auténtica néven ismert csoport 2002-ben kivált a falangista pártból. Ennek ellenére a La Falange továbbra is bevándorlásellenes maradt, és támogatja a hagyományos családmodellt. 2005-ben a párt további két frakcióra oszlott: az egyiket Jose Fernando Cantalapiedra vezette, a Nemzeti Front néven ismert, a másik pedig Manuel Andrino vezetésével, amelyet Frente Españolnak hívtak. 2005 és 2009 között mindkét frakció ezen név használatával (La Falange) vesz részt a választásokon, így a La Falange név gyakorlatilag halott marad. Végül 2009-ben a bíróság az Andrino-frakció mellett döntött, amely ismét megkezdte az eredeti név használatát.

2013 óta a szervezet a La España en Marcha (LEM) politikai mozgalom és választási koalíció része, amelyet a görög Arany Hajnal sikere inspirált. A szervezet rendkívül ellenséges a baszk és a katalán függetlenséggel szemben. 2013-ban a szervezet tagjai egy katalán kulturális központ elleni támadásban vettek részt Katalónia Nemzeti Napjának megünneplése során, emellett részt vettek az unionista tüntetéseken is, amely során Estelada-kat égettek (Estelada: katalán függetlenségi zászló). Választási szempontból a pártnak csak helyi szinten vannak (és voltak) megválasztott képviselői. Jelenleg a pártnak 2 városi tanácsosa van, akiket a Becerril de la Sierra Független Párt listáiban választanak meg. Ez a párt valójában koalíció az FE / La Falange, a Nemzeti Demokrácia és a helyi függetlenek között.

A La Falange és más spanyol nacionalista csoportok függetlenségi katalán zászlókat égetnek.

További érdekesség, hogy ideológiai szinten nem sikerült tisztázni a hőskor óta sem a zsidókérdést, hiszen José Antonio munkásságában nem ejtett szót erről. Így a spanyol szélsőjobbon belül azóta is két ellentétes álláspontot valló tábor létezik.

Sajnos történelmileg úgy alakult, hogy a falangizmus több csoportra és frakcióra bomlott Spanyolországban, amelyek egy része már nem létezik vagy súlytalanná vált. Ennek ellenére a La Falange párt továbbra is a spanyol szélsőjobboldal és nacionalizmus zászlóshajója maradt. Még mindig nagy erő van a falangizmusban, ezt az alábbi videóban megtekinthető!

  • Felhasznált szakirodalom:
https://lafalange.org/

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek