Vállt vállnak vetve – videós, képes beszámoló október 23-ról

2020. olyan kihívások elé állított minden szervezetet a közterületi események tekintetében, melyek megoldása rugalmasságot és kreativitást kíván. Azonban minden nehézség ellenére, azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tisztelegjünk történelmünk egyik legdicsőbb pillanatáról: 1956. októberéről. Idén zárt körben, vállt vállnak vetve.

Mozgalmunk Vezetősége az elmúlt hetekben több lehetséges forgatókönyvet is készített, melyek közt szerepelt a nagy közterületi felvonulástól elkezdve a teljesen zárt, kis regionális megemlékezésekig számos variáció. Végül úgy döntöttek, hogy idén egy köztes megoldást választanak, mégpedig a zártkörű, de központi megemlékezést.

Pillanatkép az esemény előtti eligazításról.

Sokan érdeklődtek privátban és nyilvános felületeken egyaránt, hogy milyen szempontok alapján állítottuk össze a meghívottak listáját. Elsőbbséget élveztek azon bajtársi szervezetek, melyekkel az elmúlt évek során szoros kapcsolatot alakítottunk ki, illetve azon magánszemélyek, akik visszatérő vendégei voltak eddigi nyilvános rendezvényeinknek, és valamilyen formában támogatták tevékenységünket. Mindössze két nap állt rendelkezésre a meghívók kiküldésére, mellyel párhuzamosan folyt a szervezői munka, így sajnos nem minden személy kapott meghívót, akiket szívesen láttunk volna az eseményen. Ezúton is elnézést kérünk azoktól, akik esetlegesen kimaradtak. Ha a jövőben hasonló rendezvényszervezési technikához nyúlunk körültekintőbben fogunk eljárni.

Videó

Zajlik a gyülekező.
„Emberek a romok közt.”
Az eseményt Hajdú-Bihar megyei divíziónk vezetője nyitotta meg, felvezető gondolataival.

Az esemény keretei közt Mozgalmunk egy tagjai olvasott fel Lipták Béla 35 nap, A forradalom testamentuma című művéből részleteket, melyeken keresztül a hallgatóság átélhette azokat a hősies, ugyanakkor drámai pillanatokat, melyek 1956 őszét jellemezték.

A visszaemlékezés után Mozgalmunk vezetőségi tagja Incze Béla beszédében rávilágított azokra a párhuzamokra, melyek napjainkban ugyanúgy jelen vannak a társadalomban, ahogy 1956-ban is tapasztalhatóak voltak. Hangsúlyozta, hogy a szélsőjobboldalnak egy olyan összetartó közegnek kell lennie, ami létszámtól függetlenül képes konzerválni, és a jelen nyelvére lefordítani a pesti srácok üzenetét.

Utolsó gondolatmenete után – melyben a hősök által meggyújtott láng továbbvitelére szólította fel a hallgatóságot – a Gellért szobrot körülölelő csarnokban kigyúltak a fáklyák a hősök előtt tisztelegve.

A megemlékezésen számos bajtársi szervezet vett részt, melyet a koszorúzók sora is példáz:

  • Aryan Straight Edge Brigade
  • Betyársereg
  • C18 Hungary
  • Diósgyőri szurkolók
  • Független Fiatalok
  • Gárda Motorosok
  • Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom
  • Hungarian Hammerskins
  • Kispesti szurkolók
  • Szkíta Motorosok
  • Újpesti szurkolók
  • Zöldinges Világnézeti Műhely

A lebonyolítás körülményeinek ellenére bő 200 bajtárs tisztelgett méltóságteljesen 1956 antikommunista hősei és mártírjai előtt. Mindenkinek köszönjük, aki elfogadta meghívásunkat!

Légió Hungária

Korábbi cikkek