Így látja egy diák a digitális oktatást

Ahogyan azt biztos minden olvasónk tudja, a koronavírus járvány miatt bezártak többek között az iskolák is. Ez sajnos mindenkit, így engem is érint az érettségi vizsga előtt. Ebben a cikkben ennek előnyeit és hátrányait szeretném bemutatni, valamint elmondani a saját tapasztalataimat.

Már három hete folyik a digitális oktatás, ezért úgy gondolom, hogy a tanulságokat általánosságban meg tudom osztani olvasóinkkal.

Skype óra: Az én tanáraim leadják az anyagot, amit önállóan tudunk gyakorolni, ismételni, mivel így az érettségi küszöbén már nem nagyon tudnak újat tanítani. Ez alól kivétel a magyar nyelv és irodalom, ahol volt már Skype-konferenciás óránk, ami elég effektív volt. Jól lehetett érteni a tanárt, ezáltal jól is lehetett jegyzetelni, valamint rendezetten lehetett vissza-vissza kérdezgetni, ha valamit nem értettünk.

Önálló ismétlés: Ez a fajta ismétlés számomra leginkább a történelemnél fontos, ugyanis emelt szintű érettségit fogok írni ebből a tárgyból, szóval erre nagy figyelmet kell fordítanom. A jegyzeteimnek hála onnan meg tudok tanulni mindent, azonban ha valakinek nincs meg a megfelelő jegyzete, akkor az nagy hátránnyal indul. Ugyanis ez esetben csak a tankönyv marad, ami hosszú, cifra mondatokban írja le az eseményeket, ami jelentősen lassítja a tanulási folyamatot.

Beadandók: Eddig több beadandó feladatom is volt, ami egyrészt visszajelzés a tanár számára, hogy foglalkozunk az adott tárggyal, valamint jegyszerzési lehetőség. Nekem is volt már beadandóm mindkét tanult nyelvemből, magyarból, történelemből és matematikából. Szerintem ez egy nagyon jó módja a számonkérésnek, és ezt az otthoni kényelemben sokkal jobb írni, mint az iskola padjaiban.

Testnevelés óra(!?): Nos, ez egy érdekes dolog, hiszen itt a tanár nem tud Skype-os órát tartani, valamint nehéz ellenőrizni is, hogy a diák csinálja-e a megadott feladatokat. Persze ez egy nacionalista fiatalt nem érint, hiszen a sport mindig honvédelem. Én is rendszeresen edzek otthon a szobámban, még ha nem is olyan jól felszerelt, mint az iskolai konditerem. A testnevelés tanárunk szerintem egy nagyon jó megoldást kínált nekünk, miszerint egy futó applikációval kell coopert futnunk, majd a végeredményről egy képernyőképet készíteni, azt pedig eljuttatni neki.

Közösség: Nagy hátránya ennek az egésznek, hogy otthon egyedül kell mindezeket a feladatokat véghezvinnünk, és az egyedüli társaságunk maximum a családunk lehet. Hiszen a tanórák közötti szünetek nagy erőt adhatnak az adott nap folytatásához, valamint a diáktársaink, akikkel évek alatt összeszoktunk hiányozhatnak is nekünk.

Így, hogy kedves olvasóink  már ismerik, hogy nálam körülbelül hogyan néz ki ez az otthoni tanulás, szeretném ismertetni ennek az előnyeit és hátrányait.

Előnyök: Érettségi előtt álló diákként hatalmas előny számomra, hogy én oszthatom be magamnak a napomat. Ezáltal azokra a tárgyakra, amik prioritást élveznek, több időt tudok fordítani, és amit például nem szeretnék hasznosítani, azt vissza tudom szorítani. Valamint azzal is rengeteg időt takarítok meg, hogy nem kell nap mint nap utaznom. 

Hátrányok: Hátrányként is a nap beosztását említeném meg először, mivel ha valaki kicsit lustább, vagy szereti halogatni a dolgokat, az most nagyon meg tud csúszni a tanulással. A másik nagy hátránya pedig az, hogy bár az én tanáraim gyorsan reagálnak, és mindenben segítenek, de ha valamit nem ért a nebuló, úgy nagyon el tud tolódni a tanulási folyamat, mivel a kommunikáció nem közvetlen, és a tanár nem tud azonnal reagálni.

Tehát összességében azt mondom, hogy ha ügyesen csináljuk, még jól is kijöhetünk az egészből. Azonban ehhez nagyon oda kell tenni magunkat, és ez itt nem a semmittevés ideje. A diáktársaimnak, és a tanároknak kitartást kívánok, a szülőknek pedig megértést és a gyerekek segítését kérem, hiszen nincs egyszerű dolgunk.

Kállai Ferenc – Zöldinges.net

Korábbi cikkek