Az észak-amerikai nemzetiszocialista mozgalmak II. rész

Kanada

Az Atalante Québec

Az Atalante Québec, egy kanadai nemzetiszocialista mozgalom. A szervezet központja Québec városban, Québec tartományban találhtó. Napjaink legaktívabb nemzetiszocialista mozgalma Kanadában. A mainstream média gyakran csak „rasszistának” vagy „neofasisztának” bélyegzi az Atalante Québec-et. A szervezet tagokat tudhat magának Québec és Montréal városokban, illetve Kanada más részein is. Kapcsolataik vannak a tengerentúlon is, mint például az olasz fasiszta CasaPound mozgalommal. A szervezet működését utcai tüntetések jellemzik, kampányuk során főként a cionizmus, a homoszexualitás, a bűnözés, és a bevándorlás ellen lépnek fel. Érdekesség, hogy a mozgalom nevét egy francia csatahajóról kapta, amely elsüllyedt 1760-ban a neuville-i csatában.

  • Általános adatok:
  • A mozgalom ideológiája

A mozgalom ideológiáját olyan filozófusok ihlették, mint az olasz Julius Evola, a német Friedrich Nietzsche, vagy a francia író és történész Dominique Venner. Az Atalante Québec-et gyakran „neofasisztának” bélyegzik, habár önmagukat forradalmi nacionalistaként (nationalisme révolutionnaire) határozzák meg, ami egy anti-kapitalista, anti-kommunista, nacionalista ideológia, hasonló átfedéseket mutatva az európai mozgalmakkal, mint például a CasaPound, vagy a Bastion Social. A vallás is fontos szerepet kap a mozgalom életében, különösen a francia katolicizmus. A szervezet határozottan bevándorlás ellenes. Az Atalante gyakran használja a remigration kifejezést, ami egyet jelent a közelmúltban bevándorló személyek és azok leszármazottainak származási országukba való visszatérésével. A mozgalom jelmondata:

„Létezni annyit tesz, mint harcolni azzal, amely tagadja a létezésem.” /Exister, c’est combattre ce qui me nie./

ami egy Dominique Venner szélsőjobboldali írótól kölcsönzött szlogen.
  • Történeti áttekintés

Az Atalante Québec-et Raphaël Lévesque alapította 2016-ban, és annak vezetője is . Maga a mozgalom a Légitime Violence nevű szkinhed zenekarból, illetve más szkinhed mozgalmakból, mint a Québec City Stomper Crew összeolvadásából jött létre. Az Atalante világnézete erősen támaszkodik Quebec történelmére, valamint tagjaik azonosulnak a francia-kanadai nemzet történelmével és kultúrájával. 2016. május elsején az Atalante, a Fédération des Québécois de souche, és a Fraternité sacerdotale Saint-Pie X (Szent X. Piusz Papi Testvérület) katolikus mozgalommal közösen nyílvános imát szervezevett az Ábrahám síkságon. 2016 augusztusában a Fédération des Québécois de souche-val együttműködve az Atalante konferenciát szervezett Gabriele Adinolfi számára Québec városban, aki az olasz harmadik pozíció mozgalom úttörő értelmiségije és a CasaPound támogatója. Ezután 2017-ben az Atalante tagjai, köztük Antoine és Étienne Mailhot-Bruneau valamint Raphaël Lévesque Rómába utaztak, hogy találkozzanak a CasaPound fasiszta harcosaival, valamint a Blocco Studentesco-val is. Szintén 2017 júliusában az Atalanta tüntetést szervezett a Radio-Canada előtt. 2018 márciusában az Atalante demonstrációt szervezett a Dél-Afrikai Főbiztos hivatala előtt Ottawában, amelyben elítélték a búrok ellen történő népírtást. 2018 áprilisában az Atalante tagjai és az Odin Katonái közös megemlékezést tartottak a québeci zavargások századik évfordulója alkalmából. Sajnálatos módon 2018 december 19-én egy névtelen antifasiszta nyílvánosságra hozza az Atalanta tagjainak adatait, valamint a mozgalom tengerentúli kapcsolatait, mint például a CasaPound vagy a Bastion Social. Az Atalante aktív utcai propagandát fejt ki, mint óriás molinók elhelyezése hidakon, autópályákon, plakátok elhelyezése egyetemek közelében, valamint a közösségi médiát is használják. Emellett karikatív és szociális tevékenységet is folytatnak, mint például fehér hajléktalanok és szegény családok élelmiszercsomagokkal való támogatása.

  • Képek az Atalante mozgalomról
Raphaël Lévesque az Atalante Québec mozgalom alapítója és vezetője
Az Atalante által szervezett nyílvános ima az Ábrahám síkságon
A Gabriele Adinolfi konferencia megtartása az Atalante székhelyén Québecben
Raphaël Lévesque a CasaPound felvonulásán Romában
Demonstráció a Dél-Afrikai Főbiztos hivatala előtt Ottawában
Az Atalante tagjai és az Odin Katonái közös megemlékezést tartanak
  • Az Atalante Québec rövid bemutatkozó filmje:

Zöldinges.net – Magyar Nimród

A két rész során felhasznált források (első rész):

Korábbi cikkek