Lapszemle – 2019.01.29.

Washington Times: (publikáció ideje: január 27.) Az izraeli nagykövetség megdöbbenésének adott tanúhangot, amiért a thaiföldi BNK48 zenekar énekesnője, a 19 éves Pichayapa „Namsai” Nata egy előadás alkalmával a Harmadik Birodalom által használt szvasztikát ábrázoló pólót viselt, két nappal a holokauszt áldozatainak emléknapja előtt. Nata, az instragam oldalára feltöltött videó tanúsága szerint, sajnálja a történteket, saját tudatlanságát okolja, miközben térden állva kér bocsánatot. A Washington Times elmondása szerint nem csak Thaiföldre, hanem az egész Távol-Keletre jellemző a holokauszt irányába tanúsított tudatlanság, illetve érdektelenség.

Megjegyzés: Egyrészt nem csodálkozom ezen a kálvárián, másrészt elgondolkodtató, hogy talán nem okkal tudatlanok? Mi, európaiak például alig beszélünk az örmény népirtásról, pedig közelebb áll hozzánk, mintsem bármelyik ázsiaihoz a holokauszt. Ha számításba vesszük, hogy abban a régióban a hétköznapi kultúra része a szvasztika, az ismert liberális logikával élve rasszistának nevezhetnék bárkit, aki megfosztja őket ebbéli kifejezésformájuktól! Ne legyek egyoldalú, meg kell említenem, hogy létezik egy jelenség, mikor az adott ázsiai ismeri Hitlert, s mivel neki nem kellett a média ajvékólását hallgatnia, hamar azonosul vele, de éppen itt van a bökkenő. Nem ismerik az európai történelmet, a Versailles-i „békediktátum” Németországra rótt súlyát, pláne nem a zsidóságot, s annak eltérő csoportjait. Így hát ez a közeg könnyedséggel termel ki magából sztereotip szélsőjobbosokat.

 Breitbart: (publikáció ideje: január 26.) Tavaly decemberben, a New York Times hasábjain jelent meg egy tanulmány a Clemson egyetem filozófia professzorától, „Tragédia lenne az emberi faj kihalása?” címen. A professzor bár számtalan kritikát kapott, azóta sem hajlandó megvédeni álláspontját. Tanulmányában három vádat fogalmaz meg az emberiség ellen: 1. Az ember tevékeny részese a globális felmelegedésnek. 2. A túlszaporodás érintetlen élővilágok beszennyezéséhez vezet. 3. Az ipari állattenyésztés milliónyi és milliónyi egyed életét teszi tönkre, életük végéig szenvednek, majd megkérdőjelezhető, olykor brutális módszerekkel mészárolják le őket, ez pedig a jövőben sem fog leállni. Konklúziója a következő: „Elképzelhető, hogy a világ jobban járna az emberiség kihalásával, valahol mégis tragédia lenne. Nem merem biztosra mondani, mivel a probléma igen összetett, de megvan a lehetősége, ami őszintén megrémít.” A Breitbart idézi a New York Times egyik kommentelőjét, aki szerint mindez a „végső liberális fantázia” illetve hangot ad annak, hogy „Megváltoztattuk a földet, javarészt jó irányba, mi voltunk az első faj, amely ezt képes volt megvalósítani.”

Megjegyzés: Meglepő módon először a professzor védelmére kelnék, mivel az az érzésem, hogy nem egy véresszájú liberális, csupán egy valóságtól elrugaszkodott filozófus, aki elveszett a részletekben. Őszintén szólva inkább nevezném filozofáló alkatnak, mintsem filozófusnak. A mérhetetlen emberellenesség tömkelegében melyet a liberálisoktól tapasztalunk, hajlamossá válhatunk a vádak rögtöni elutasítására, de higgadt fejjel be kell látnunk, hogy ez csupán az erőforrások kiszipolyozását érdemnek tartó kapitalistáknak áll az érdekében. A probléma alaposabb tanulmányozásához ajánlom Domokos Endre János: „Iránytű II.” című tömör, de rendkívüli éleslátásra valló munkáját. A professzor, filozófus léte ellenére elfelejtette az egyik legalapvetőbb igazságot, a szeretet rendjét, ami magában foglalja azt, hogy a sajátomat jobban szeretem a másikénál, tehát a megoldásnak mindenképpen segítenie kell az embert, oly módon, hogy az a természetnek is javára váljon, így elnyerve a szimbiózist. Hiszem, hogy ennek a szimbiózisnak a mintáját szolgáltathatja a hungarista állam, ahol az egyén és a közösség akarata egyaránt érvényt nyer, összeforrva a Nemzet képével!

Aljazeera: (publikáció ideje: január 25.) Több évtized után, a „Moro iszlamista felszabadító front” átveszi Mindanao autonóm régió vezetését, mely mostantól Bangsamoro névre hallgat, mindez  köszönhetően egy népszavazásnak.  Habár a Fülöp-szigetek lakosságának 70%-a katolikus, a déli lakosság egy 13. században betelepült arab kereskedő törzstől eredezteti magát. Ez és a korábbi vezetés korrupt mivolta vezethetett a szavazás elsöprő győzelméhez. Manilla abban bízik, hogy a 120.000 életet követelő háború után békében élhetnek, az immáron szövetséges front közreműködésével pedig véget vethetnek az Abu Sayyaf és a „Maute testvérek” tevékenységének, melyek az ISIL szövetségesei.

Megjegyzés: Ahogy arról a magyar sajtóból is értesülhettünk, két napra rá a Sulu tartományban egy katolikus templomban robbantottak, mely legalább 27 mártír halálával járt. A támadás minden kétséget kizáróan az Abu Sayyaf műve, mielőtt egy progresszív még azzal jönne, hogy nem bizonyítható a tettes(ek) indítéka. A kérdés az, hogy ez milyen módon függ össze a szavazással? Fontosnak tartom kihangsúlyozni geopolitikai szempontból az iszlamista csoportok közötti eltéréseket, egyrészt ismerni kell az ellenséget, másrészt ideiglenes szövetségesekre bukkanhatunk, mint például a Hezbollah. Hangsúlyozom, hogy ezt a rideg realizmust kizárólag a geopolitika szemlélésére alkalmazhatjuk, különben megkockáztatjuk elveink elvesztését. A Fidesz maga is azt az álláspontot fogalmazta meg anno, mikor sokat cikkeztek a kínaiakkal való üzletelésről, hogy külpolitikáját nem eszmei azonosság mentén folytatja. A probléma abban áll, hogy Orbánék esetében ez merő opportunizmust, a nagyhatalmak seggnyalását jelenti. Ezért is oly tragikus, hogy habár a kormány vélelmezhetően különbséget tud tenni a muzulmán világ erőterei között, propagandájuk nem ezt tükrözi, itt nem mernek realizmust tanúsítani, szavazóbázisuk pedig komplett tudatlanságban él e téren. Ebből a hosszas felvezetésből az a benyomás alakulhat ki a Tisztelt olvasóban, hogy lényeges különbséget teszek a felszabadító front és az Abu Sayyaf között, de itt jön a csavar: Ahogy olvashatták, a Sulu tartományban történt a robbantás, márpedig egyedül ott szavaztak nemlegesen a front hatalmára! Ez csak feltételezés, ha úgy tetszik konteó a részemről, de megvan rá az esély, hogy a front valójában az Abu Sayyaf politikai végrehajtója. Ennek alaposabb kutatásához ismernem kéne a két szervezet vallási irányzatát, a Sayyaf feltételezhetően valamilyen szunnita tanítást követ, de a frontról nem tudok nyilatkozni. Ne felejtsük, Irán és a Hezbollah síita, az Assad-rezsim alavita. Egyedül az utóbbival tudok elképzelni hosszantartó együttműködést.


Források: Washington TimesBreitbart, Aljazeera

Zöldinges.net – K.D.

Korábbi cikkek