Az európai nemzetiszocialista mozgalmak – V. rész

Nagy-Britannia

A Nemzeti Front (angolul:National Front, NF) szélsőjobboldali, fasiszta politikai párt Nagy-Britanniában. Jelenleg Tony Martin vezeti. Kisebbségi pártként még soha nem választották meg képviselőit a brit vagy az európai parlamentbe, bár a helyi tanácsosokat kisszámmal megszerzett, és néhány képviselőjét megválasztották a közösségi tanácsokba is. A párt a választási támogatás legmagasabb szintjét az 1970-es évek közepén érte el, amikor Nagy-Britannia negyedik legnagyobb pártja volt a szavazatok arányát tekintve. Az NF-et Arthur Kenneth Chesterton alapította 1967-ben, aki tagja volt a Fasiszták Brit Uniójának (British Union of Fascists). A párt hamarosan csatlakozott a Nagy-Britannia Mozgalomhoz, amelynek vezetője, John Tyndall, 1972-ben lett a Nemzeti Front elnöke is. Tyndall vezetése alatt kihasználta a Nagy-Britanniába irányuló dél-ázsiai migráció iránti növekvő aggodalmat, gyorsan növelve tagságát és szavazati arányát Kelet-London és Észak-Anglia városi területein. A párt profilját utcai felvonulások és gyűlések révén emelték, amelyek gyakran erőszakos összecsapásokat eredményeztek antifasiszta tüntetőkkel, nevezetesen az 1974-es Vörös Oroszlán téri rendellenességekkel és az 1977-es lewishami csatával. Az 1980-as években az NF kettévált; a Flag NF megtartotta a régebbi ideológiát, míg a Hivatalos NF a harmadik pozicionista álláspontot fogadta el, mielőtt 1990-ben feloszlott. 1995-ben a Flag NF vezetése átalakította a pártot Nemzeti Demokrata párttá, bár egy kis belső csoport megtartotta az NF nevét, és továbbra is indul a választásokon, bár sikertelenül.

Általános adatok

Történeti áttekintés

A Nemzeti Front a brit politika peremén aktív kis szélsőjobboldali csoportok koalíciójaként indult az 1960-as években. Az egyesülés elhatározása 1966 elején A.K. Chestertontól, a Birodalmi Lojalisták Ligája (LEL) vezetőjétől származott. Hosszú múltja volt a brit fasiszta mozgalomban, az 1930-as években tagja volt a Fasiszták Brit Uniójának (BUF).

A következő hónapokban sok szélsőjobbos látogatta meg Chestertont lakásában, hogy megvitassák a javaslatot, köztük Andrew Fountaine és Philip Maxwell a Brit Nemzeti Pártból (BNP), John Tyndall és Martin Webster a Nagy-Britannia Mozgalomból (GBM), és David Brown, a Fajvédő Társaságból (RPS). Elvileg mindenki egyetértett az egyesülés gondolatával, de a személyes vetélkedés megnehezítette a folyamatot. Chesterton beleegyezett a LEL és a BNP egyesülésébe, és az RPS frakciója úgy döntött, hogy csatlakozik hozzájuk. Chesterton és a BNP megállapodtak abban, hogy Tyndall GBM-ét nem hívják meg új pártjukba, miután Tyndallt és hét másik GBM tagot letartóztattak illegális fegyvertartás miatt. Az új politikai formációnak Chesterton lett az első elnöke, amelynek ez időben körülbelül 2500 tagja volt. Miután az NF csatlakozott a Nagy-Britannia Mozgalomhoz, 1972 júliusában Tyndall lett a párt elnöke, és az NF tevékenységét egy új Croydon központban központosította. Az NF kiaknázta az ugandai ázsiai menekültek 1972-es érkezésével kapcsolatos félelmeket, ami a párt tagságának gyors növekedését eredményezte, a párt ekkor érte el a legnagyobb létszámot 17500 taggal. Az 1973-as Nyugat-bromwichi időközi választáson a szavazatok 16% -át szerezte meg, ami először lépte túl a 10% -os határt egy parlamenti választáson. 1976-ban a párt ezután kiaknázta a közvélemény haragját a kormány beleegyezéséről a malawi ázsiai menekültek befogadására, tüntetéseket tartva a migránsok Egyesült Királyságba érkezése ellen. Ebbe beletartozott Lewisham délkeleti részén tartott felvonulásuk 1977 augusztusában.

A Nemzeti Front felvonulása Yorkshire-ben az 1970-es években.

Felvonulásukat egy antifa tiltakozás ellensúlyozta, amely később a „lewishami csatának” nevezett összecsapásokhoz vezetett. 1982-ben Tyndall elhagyta a Nemzeti Frontot, hogy új Brit Nemzeti Pártot (BNP) alapítson. Sok NF-tag belépett a Tyndall által vezetett BNP-be, hozzájárulva az NF választási támogatásának jelentős csökkenéséhez. Tyndall távozása után Webster pártelnök lett, de 1983-ban a Nick Griffin és Joe Pearce vezette új frakció menesztette. 1985 májusában ez a frakció – ami ragaszkodott a nemzetiszocializmus strasszerita változatához – biztosította a párt igazgatóságának ellenőrzését és felfüggesztette ellenfeleik tagságát. A figyelem középpontjában nem a választási támogatás vonzása állt, hanem egy olyan aktivista elit fejlesztése, amely nagyrészt kemény munkásosztályú városi fiatalokból áll, különösen a skinhead szubkultúrából, akik támogatói „politikai katonákként” váltak ismertté. Az NF strasseriták a harmadik utasság szélsőjobboldali ideológiáját hangsúlyozták, amelyet úgy mutattak be, hogy mind a kapitalizmus, mind a marxista orientáltságú szocializmus ellen vannak. A strasszeristák „radikálisnak, fiatalosnak és sikeresnek” nevezték magukat, szemben állva ezzel a megközelítéssel belső ellenfeleik „elavult konzervatív politikájával”, akik állításuk szerint azt akarták, hogy az NF „reakciós bevándorlóellenes csoport” legyen. Ezek az ellenfelek aztán megalapították a rivális szervezetet, a Flag Group-ot, amely 1987 januárjában hivatalosan átvette a „Nemzeti Front” elnevezést. Eatwell szerint a Flag NF „lényegében a faji-populista hagyomány folytatása volt”, amelyet a párt korábbi formái használtak. Mind a két szervezet a Nemzeti Front nevét követelte – amelyet a Flag Group és a strasszerista Hivatalos Nemzeti Front irányított – 1990 elejéig. A Hivatalos NF belső problémákat tapasztalt, és 1989-ben Nick Griffin, Derek Holland és Colin Todd elszakadtak tőle, hogy létrehozzák a Nemzetközi Harmadik Pozíció csoportot. 1990 márciusában a Hivatalos NF-et feloszlatták vezetői, Patrick Harrington, Graham Williamson és David Kerr, akik egy új szervezettel, a Harmadik Úttal váltották fel.

Így a Flag Group maradt az egyetlen párt, amely a Nemzeti Front megnevezést használta. Az 1995-ös lansdowne road-i labdarúgó-zavargást követően, amelyben az angol szélsőjobboldali huligánok támadtak ír szurkolókra, Ian Anderson, az NF elnöke igyekezett elkerülni a „Nemzeti Front” név negatív társulásait a párt nemzeti demokratákként történő megreformálásával. Ettől egy kis frakció szakított, hogy létrehozzák saját csoportjukat, megtartva a Nemzeti Front nevét. A 2000-es években a szervezet folytatta a gyűlések szervezését, amelyek közül többeket az egymást követő belügyminiszterek betiltottak. 2015 márciusában Kevin Bryan lett az NF elnöke. Miután Bryan megsérült egy autóbalesetben, 2015 novemberében az aberdeeni Dave MacDonald váltotta, Tony Martin pedig 2018 szeptemberében vette át az irányítást.

Tony Martin a Nemzeti Front jelenlegi vezetője.

Ideológia

A politológusok és a történészek fasiszta, vagy újfasiszta jelzőkkel illetik a Nemzeti Frontot. Michael Billig politikai pszichológus megjegyezte, hogy az NF a fasizmus sok visszatérő vonását mutatja: hangsúlyt fektet a nacionalizmusra és a faji öntudat hangsúlyozására, antimarxista álláspontra, állami irányításra és a magántőke támogatására, valamint a demokrácia és az individualizmus elítélésére. Martin Durham történész kijelenti, hogy az NF a klasszikus fasizmus közvetlen formáit képviseli. Az NF elutasítja az internacionalizmust, mind a liberalizmust, mind a kommunizmust. Önmagát faji nacionalista pártnak tartja, valamint nacionalizmus-koncepciója összekapcsolódik a faji öntudattal. A párt továbbra is hirdeti, hogy az emberiség biológiailag elkülönülő fajokra oszlik, saját fizikai és társadalmi jellemzőkkel. A faji csoportokon belül megtalálhatók a „nemzetek”, a „fajon belüli faj”. Az NF egy különálló brit faji „nemzet” létezését állítja, amelynek valamennyi tagjának közös érdekei vannak. Elítélik a walesi és a skót függetlenségi törekvéseket, mint a brit faji egységet fenyegető veszélyt. A párt az etnonacionalista nézetet vallja, miszerint Nagy-Britannia állampolgára csak fehér ember lehet. Az NF felszólít a Nagy-Britanniába történő nem fehér migráció megszüntetésére, valamint a letelepedett nem fehér britek állampolgárságának elvételére és kitoloncolására. Továbbá elítéli a fajok közötti vegyes kapcsolatokat és a fajkeveredést. Azt állítja, hogy a zsidók a kommunizmuson és a kapitalizmuson keresztül uralják a világot. Az NF gazdaságilag protekcionista, és keményen euroszkeptikus, miközben szociálpolitikája ellenzi a feminizmust, az LMBT-jogokat, és támogatja a hagyományos családmodellt.

Felhasznált szakirodalom:

Zöldinges.net – Magyar Nimród

Korábbi cikkek