Nincs több idő

Sorainkban mindenki hallott a Deák téri kettős gyilkosságról, ahol Laci és Gergő elveikhez hűen, őseik példamutatását követve életüket áldozták, ezzel megmentve egy magyar lány becsületét, s nagy eséllyel életét is. Mielőtt további részletekbe bocsátkoznék, arra kérek minden Testvért, gondolkodjon el rajta, mit is jelent a gyengébbek védelme. Bárki is azt hiszi, hogy ez a felvilágosult gondolkodás hozadéka, nem pedig szívünkbe írott törvény? Bognár Testvérrel együtt kérdem, hány felvilágosult egyén szállt volna harcba, a valószínűsíthető végkimenetelt sejtve, ha meglátja a kést a cigány kezében? Ide vágnak Rorschach gondolatai Kitty Genovese meggyilkolásáról: „Megerőszakolták. Megkínozták. Megölték. Itt. New York-ban. A saját lakása előtt.
Majdnem negyven szomszéd hallotta a sikolyát. Senki sem tett semmit. Nem hívta a rendőrséget. Volt, aki végignézte. Érti ezt? Volt, aki végignézte.
Akkor rájöttem, milyen az ember, a sok álca meg önámítás mögött. Szégyen fogott el az emberiség miatt. Hazamentem. Elővettem a ruha maradványait… És egy arcot készítettem belőle, amiben tükörbe mertem nézni.” Aki járatos a képregényvilág szubkultúrájában, az tudja, hogy Rorschach részben ennek az eseménynek a hatására vált fasisztának kikiáltott igazságosztóvá. Rorschach a fikció műve, de Kitty Genovese életének kioltása megtörtént. Tommie, Gergő és Laci pedig nem volt hajlandó beállni a restek sorába! Újra és újra meg kell tapasztalnunk, hogy a szolidaritást hajtogató liberálisok nem rendelkeznek tettre sarkalló empátiával, az antifasiszták, akik folyton bennünk látják a veszélyt, pedig hazug erkölcsösség által legitimálva kívánnak bennünket elpusztítani, miközben nem elhanyagolható részük gyilkosokat mosdat! Gyertyát gyújtottunk Tommiért, több ezren tisztelegtünk Gergő és Laci emléke előtt. És mit látunk? A főpolgármesternek nevezett bohóc legnagyobb aggodalma az, hogy nácik dúlják a várost… Félni akarnak tőlünk? Hát féljenek, mert eljött az óra! Azt akarom Testvérek, hogy járja át testetek minden egyes porcikáját az Úr haragja! Isten mondta: „Vagyok, aki vagyok”. Nem a név számít, hanem hogy Ő az Úr. A mai elférfiatlanodott társadalom úgy hiszem sokat tanulhat egyik nevének újrafelfedezéséből: El Shaddai, a Pusztító! Ne tomboljatok, mint Minneapolisban, hanem rendezetten álljatok csatasorba és kérjétek az Urat, hogy haragotok igazságosan nyilvánuljon meg. Az Ő kardja legyetek, ne pedig a Sátán pörölye!

Testvérek! Most vagy soha, érvényre kell juttatnunk akaratunkat, ütni kell a vasat, amíg meleg! Egy percig sem nyugodhatunk, míg honfitársainkat nem tudhatjuk biztonságban. Ezért is felháborító, hogy a tőlük megszokott módon egyetlen roma szervezet sem kért bocsánatot az elhunytak családtagjaitól és nem határolódott el a tiszteletlen hangoktól, pedig tudjuk, a cigányságban hevesen él a törzsi szellem, rájuk jobban hallgatnak, mintsem bármely kormányszervre. Csak magunkra számíthatunk, a szélsőjobbnak kell diktálnia a tempót. Cselekednünk kell, mert nincs több idő!

Kitartás, az Úr vezessen minket!

Zöldinges.net – K.D.

Korábbi cikkek