Győzött a demokrácia! – avagy a „mi ne legyen” világ

A demokráciának meg van az a szépsége, hogy mindig győz. Az eredménytől függetlenül valamelyik oldal, vagy épp mindkettő mondhatja, hogy győzött a demokrácia. A demokrácia úgy győz, hogy legyőzi magát. Az egyik helyen az egyik, a másikon a másik demokrácia győz, úgy, hogy az egyik az egyik helyen legyőzi a másikat, a másik meg a másik helyen a másikat. Csodálatos egy dolog ez.

Újra és újra nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy a demokrácia nem az értékek képviseletéről szól, nem valakinek a feddhetetlensége, vagy alkalmas mivolta hozza el a győzelmet, hanem hogy mi ne legyen.

Ezt láthattuk tegnap Győrben és Budapesten is, Győrben a „csak ne a ballibsik”, Budapesten meg a „csak ne a Fidesz” győzött. Mindig az az oldal nyer, aki több nemet tud felmutatni az ellenkező oldallal szemben.

A politikai színtéren feltűnő minden egyes új formáció kivétel nélkül csak addig kecsegtet a változás reményével, amíg szavazatokat lehet szerezni az eddigi politikai képződményektől való elhatárolódással. Ez történt a Jobbikkal is és a Momentummal is, habár a Momentum hamar beadta a derekát.

Míg nem szükségeltetik a beolvadás, addig az új alakulat a támogatói között tisztességes lesz, „ők még nem voltak”, „ők még nem loptak”, stb.. De mihelyst szükségeltetik a hatalomból való nagyobb részesedés érdekében a hozzásimulás a rendszerhez, jönnek az „ők nem loptak ennyit”, „jó, de ők nem azt tették, amit azok”, „oké, de ez még mindig jobb, mint az”, és a többi.

Vagyis az „ők legyenek”, idővel átfordul „csak ők ne legyenek”-be, és a „mi legyen” hamar „mi ne legyen”-é módosul.

Érdekes megfigyelni, hogy az „ők még nem loptak”-ból „ők még nem loptak annyit” lesz, azt vesszük észre, hogy elsőként még a „nem lopás” egy érdem, egy érték, egy helyes és jó cselekedet. De idővel már nem az, hanem a „nem annyit lopás” lép a helyébe, és az az oldal a jó, amelyik „nem annyit lopott”.

Ne lepődjünk hát meg az eredményeken. Csak az történik, aminek a demokrácia lényegi mivoltából kifolyólag történnie kell. Mivel a hatalmat a szavazatok száma és nem az elért érdemi eredmények határozzák meg, így naivak vagyunk, ha reményeket táplálunk egy lényegét tekintve romlott rendszerbe.

A demokrácia hozta el a „mi ne legyen” világot, természetének romlottsága okán, ami nem követeli meg a tisztességet, az érdemi eredményeket. Ha egy más világot akarunk, ahhoz el kell pusztítanunk a demokráciát.

A változás pedig bennünk kezdődik. Változz, és változtass!

„A fasiszta állameszme az emberi minőségre épít, ezért elveti a demokrácia többségi elvét, ami a mennyiséget helyezi a minőség fölé. A demokrácia (népuralom) a mai értelemben különben is hazugság, hiszen a nép nem uralkodik azáltal, ha négy évenként egyszer szavazás formájában a véleményét meghallgatják.” (B.M.)

Zöldinges.net – Bognár Albert

Korábbi cikkek