Filmajánló: A Sátán fattya

Filmajánló rovatunkban olyan alkotásokat mutatunk be, melyek elgondolkodtatnak, illetve értéket adnak át és tükrözik világlátásunkat, véleményünket. A napokban volt szerencsém megnézni egy új magyar filmet. A Sátán fattya az 1944-es szovjet megszállás borzalmaiba enged betekintést egy fiatal lány szemén keresztül. A 16 éves Tóth Esztert öt szovjet katona megerőszakolja. A lány teherbe esik. A film az ő megpróbáltatásait mutatja be. Az őrlődés, hogy megszülje e a gyereket, a málenkij robotra hurcolt családtag utáni várakozás, a református falusiak rosszalló tekintetei, a megvetettség, kitaszítottság, meg nem értettség. Letaglózó és mélyen elgondolkodtató film, mely a kor falusi magyar társadalmának szigorú viszonyaiba nyújt betekintést.

A Sátán fattya című film ITT érhető el.

—————CSELEKMÉNYLEÍRÁS KÖVETKEZIK————

Kommentár: A film két jelenetére térnék ki. A gyermek megtartásával kapcsolatban mindenképp jól döntött a főszereplő, hiszen keresztény szempontból teljességgel elfogadhatatlan a magzatgyilkosság bármilyen formája, még akkor is, ha a gyermek erőszak útján fogant. A megszületendő gyermek nem hibás a nőn esett sérelmekért, ezért halálla büntetni keresztényietlen és barbár cselekedet. A másik érdekes pontja a filmnek, ami külön említést igényel az a mágia és okkultizmus jelenléte a paraszti társadalomban. A főszereplő a film végén meglátogat egy jósnőt, aki megmondja mit kell tennie a gyermekkel, hogy járjon és beszéljen, majd ezen babonás rituálé elvégzése után „csoda” történik. Károsnak tartom,
hogy azt erősíti a film, hogy ezek a praktikák legitimek, hiszen a babonaság és okkultizmus bármely formájától keresztényként élesen el kell határolódnunk. Ezektől eltekintve a filmet előremutatónak tartom és egy fontos alkotásnak a magyar traumák feldolgozásához. Jó szórakozást kívánunk!

Zöldinges.net – Csikós Gergő

Korábbi cikkek