Példamutatás és helytállás az iskolában

Én, még egy elég fiatal gimnazista diák vagyok. Bár mindig is hívő és hazaszerető voltam, a hungarizmussal gimnáziumi éveim alatt ismerkedtem meg, és kicsit több mint fél éve mondhatom magam hungaristának. Szerencsémre egy római katolikus iskolába járok, ahol túlnyomórészt a tanárok, és a diákok is hívők. Persze itt is vannak kivételek, de a lényeg, hogy a többségben megvan az alap, amire aztán lehet építeni.

Legjobb módja annak, hogy azok az emberek, akikben megvan az alap, felfigyeljenek az eszmére az, hogy példát mutatunk nekik, közben pedig, hangoztatjuk gondolkodásmódunkat. Elsősorban az iskolai évek alatt a jegyekkel és a szorgalommal lehet példát mutatni. Persze én sem vagyok egy mintadiák, sőt… Viszont próbálom a maximumot kihozni magamból, és egyre többet tanulni. Másik módja a példa statuálásnak, a közösség építésében való részvétel. Az iskolánknak, de főleg az osztálynak nagyon jó közössége van és ez rengeteg lehetőséget nyújt az ideológiánk átadásához.

Például, ha az osztály elmegy valahova közösen, akkor meg kell ragadni az alkalmat, és egy kevésbé megosztó, viszont eszménkhez közel álló témát kell feldobni.

Az eszme átadásának több módja is lehet. A legalapvetőbb, az előbb említett példamutatással való figyelemfelhívás. Mivel egy szorgalmas, jó tanuló diákra jobban hallgatnak az emberek, mint egy tróger, folyton gyűlölködő egyénre. A tanórákat is nagyon jól, ki lehet használni arra, hogy ismertessük az álláspontunkat, például történelem órán, egy-egy hozzászólással, vagy egy jól megfogalmazott kérdéssel.

Abban az esetben, ha vannak már olyan diáktársaitok, akik szimpatizálnak, vagy csak megismerkednének az eszmével, akkor karoljátok fel őket és terelgessétek az igazság felé vezető úton, viszont nagyon ügyeljetek, hogy a magatok képzésére is hagyjatok időt, és energiát, mert sosem lehet eleget tanulni.

Az is egy jó mód, ha szűkebb társaságokban, mondjuk egy közös, szórakozás alkalmával, a témát, olyan irányba tereled, ami a te nézeteiddel kapcsolatos, de a társaság többi tagja is egyetért veled, és onnan kell szépen lassan tovább vezetni egy már nem biztos, hogy PC témára.

Viszont nagyon sok támadást is kapok a nézeteim miatt. Van, aki egyszerűen „náci” jelzővel illet, és van, aki érvekkel próbál támadni, majd miután cáfolom a feltevéseit, azt mondja, hogy „elvakult” vagyok, meg amit mondok az „hazugság” és „demagóg”.

Ennek ellenére több embert tudok az eszme felé terelgetni, mint ahány támadóm van. Sőt, volt, hogy egy marxista évfolyamtársamat győztem meg az igazságunkról, bár ugyanazokat a nézeteket vallja, mint korábban, de mégis elismeri, hogy igazam van.

A harcot pedig soha nem adom fel.

Zöldinges.net – Kállai Ferenc

Korábbi cikkek