Politológiai eszmefuttatások a kocsma szentélyében

Mit lát az ember, amikor is bemegy egy átlagos kocsmába? Örömöt, némi lelkesedést az arcokon, régi barátok és ismerősök emelik poharaikat egymásra és a jövőre. Így kezdődik egy átlagos szombat este a sörtemplomban. Ide járnak az emberek kínjaikat, s bánatukat eláztatni, miközben az igazi templom kong az ürességtől vasárnap reggelén. 

De mint mindenhol, itt is megvannak a ranglétrák, nem lehet csak úgy szónokká avanzsálni, ahhoz kell némi önbizalom és határozottság, na meg a jó öreg alkohol. 

A Hallgató

Ez a fajta teljesen ártalmatlan, ő személi a körülötte lévő dolgokat és figyelemmel kíséri társai honmentő szónoklatait, miközben kortyolja az első kibontott sörét.

A Provokátor

Ő már-már kicsit bőbeszédűbb és csak akkor szólal meg, ha bele akar kötni valamilyen politikai jellegű témába, lényeg hogy provokáljon politikai beszélgetést az ellenféllel.

Az Antifasiszta hazafi

Ő tulajdonképpen hazafinak állítja be magát, de általában liberális megnyilatkozásai és materialista felszólalásai folytán inkább csak momentumos x-esnek tekinthető.

A Szónok

Ez a jéghegy csúcsa! A tévedhetetlen, aki minden témában helytáll és az igazság tudatában emeli fel szavát és korsóját a hamis tanok ellen. Ő az, akit nem lehet leérvelni, mert ő maga az érv megtestesülése, diktatórikus beszéde nem kíván ellenérvet elfogadni, hisz ő a szónok, aki feláll és megmutatja „nemzetének” = (a kocsma törzsközönségének) a helyes irányt! Általában csak a sörpad mellett emeli fel szavát és nem tevékenykedik semmi hasznosat a nemzet javára.

Nincs is baj, ha az ember elmegy néha iszogatni és politikáról is elbeszélget, csak tudni kell hol a határ. Mert attól még, hogy átmegy valaki Hitler imitátorba, nem biztos, hogy meg fog győzni valakit, sőt ez inkább taszító jellemre vall. A 21. században már az emberek nagyrészébe a médián keresztül be van kódolva, ha akár Hitler nevét is hallják, összerándulnak és gyűlölet fogja el őket. Légy hát következetes, türelmes és használj olyan érvet, ami értelemszerű, ne pedig olyan jelzőket érv helyett, ami sértő lehet. Minden témában nem érthetünk egyet, nem valljuk ugyanazt az eszmét, de az emberek nagyrészét meg lehet győzni észérvekkel, aztán persze akadnak olyanok is, akik önhibájukon kívül ragaszkodnak ahhoz a tudáshoz, amit régen tanultak, vagy hallottak. 

Légy alázatos, de határozott! Légy türelmes, de hűséges! És legyél elsősorban magyar, aki a magyarért küzd! Mert sokszor nem a csatatéren, hanem az elmében dől el a harc.

„Az emberek azért hiszik el olyan könnyen és szívesen a hazugságokat, hogy áldozatot ne kelljen hozniuk az eszméért, és ne kelljen szenvedniük az igazságért.” /Szálasi Ferenc/

Zöldinges.net – Lengyel Béla

Korábbi cikkek