Támogatnál minket? Mutatjuk hogyan!

Legelőször is szeretnénk leszögezni, hogy nem célunk a kéregetés, hiszen mozgalmi tevékenységünket saját zsebből fizetjük, ugyanakkor szeretnénk lehetőséget biztosítani neked, hogy amennyiben hasznosnak ítéled munkánkat, úgy hatékonyan tudj minket támogatni.

A kor előrehaladtával érdemes és ajánlatos az újabb megoldások bekapcsolása a mozgalmi munkába, hiszen egy dinamikus támogatási rendszer mind nekünk, mind nektek támogatóknak megkönnyíti a pénzügyi tranzakciókat. A Zöldinges szerkesztősége ezért úgy döntött, hogy a két legnépszerűbb és leghatékonyabb támogatási felületen biztosít adományozási lehetőséget. A Patreon és a PayPal oldalak igazán egyszerűek, és könnyen használhatók. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy használjátok őket.

Mi a PayPal, és miért jó?

A PayPal lényegében egy online bankszámla, pénzküldési és fogadási felület, melynek legnagyobb előnye, hogy belső pénzmozgatás esetén az égvilágon semmilyen tranzakciós költséget nem számolnak fel. Olyannyira hatékony, hogy mi is itt tartjuk és gyűjtjük a tagdíjakat, innen fizetjük honlapunk felmerülő költségeit, hiszen mindenhol jelen van ez a felület és kényelmes, olcsó, könnyen átlátható kezelést tesz lehetővé.

Mivel magyar nyelvű a kezelőfelület, így könnyen el lehet rajta igazodni. Regisztráció nélküli pénzátutalás tranzakciós díjjal jár, így ajánlott regisztrálni (egyszerű, e-mail cím, jelszó), majd regisztrációt követően hozzá kell kapcsolni bankkártyánkat a PayPal számlánkhoz, ez szintén egyértelmű, és magyar nyelven le van írva a menete.

Az alábbiakban azt mutatjuk meg, pontosan hogyan utaljatok nekünk pénzt a PayPalon keresztül.  

A kezdőoldalon a „Küldés” opciót válasszuk ki. Ezt követően írjuk be a zoldinges@protonmail.com e-mail címet, majd kattintsunk a „Tovább” gombra. Itt adjuk meg az utalni kívánt összeget, alatta a HUF, azaz a Magyar Forint legyen kiválasztva. Állítsuk be a „Pénzküldés ismerősnek” opciót, a megjegyzés rovatba pedig írjuk be, hogy „adomány”. Ezt követően már végeztünk is, a „Folytatás” gombbal befejezhetjük az utalást. Bankunk e-mailben értesítést fog küldeni nekünk, nálunk pedig megjelenik a teljes, semmilyen költséggel nem terhelt összeg.

Kezdőmenü
Támogatott fél kiválsztása
Utalás menü

A PayPallal valóban annyit adhatunk és kaphatunk, amennyit mi akarunk, így bátran ajánljuk hétköznapi használatra is.

Mi az a Patreon, és miért jó?

A Patreon a közösségi támogatás legújabb és legmodernebb formája. Az adományozó az általa támogatott szervezetnek havi támogatást nyújthat, mely folyamatos, de bármikor megszakítható. A támogatott oldalon, így a Zöldingesén is különböző összegekhez különböző jutalmak vannak kapcsolva, de természetesen lehetőség van egyéni vállalásokra is. Mivel ez egy magyar felülettel nem rendelkező, angol nyelvű oldal, így az összegek is dollárban vannak megadva. Csomagjaink 2$ – 35$ között helyezkednek el, és az összeghatártól függően mi is küldünk valamit a nagylelkűséget viszonzandó (részletek a csomagoknál).

Bár a honlap angol nyelvű, a tartalmaink magyarul vannak fent, így érthető és átlátható a felület. Honlapunk oldalmenüjén a Patreon logóra kattintva, vagy ezen a linken eljuthatunk rögtön a támogatási oldalra, ahol már böngészhetünk is a csomagok között.

A megfelelő csomag kiválasztása után átkerülünk a fizetési oldalra. A baloldalon kiválaszthatjuk, hogy bankkártyával, vagy PayPalon keresztül szeretnénk e teljesíteni az átutalást. Bankkártyás utalásnál az online utalásnál megszokott adatokat kell megadni, tehát a nevet, bankkártyaszámot (nem bankszámlaszámot! A bankkártyaszám a kártya elején található számsor). Az alatta lévő sorba pedig a kártya lejárati dátumát (ez szintén fel van tüntetve a kártya előlapján, pl.: 12/25 (=december, 2025)) kell beírni a megadott helyre. A mellette lévő, CVV elnevezésű mező egy háromjegyű számot kér, mely a kártya hátoldalán, az aláírás rész mellett olvasható. A harmadik mezőbe pedig a lakhely irányítószáma kerül. Ha minden mező megfelelően ki van töltve, a „Pay with card” gombra kattintva megtörténik a kifizetés.

Paypalos fizetés esetén, amennyiben rendelkezünk regisztrált, bankkártyával összekapcsolt PayPal fiókkal, úgy a PayPal kipipálása után a „Pay with PayPal” gombra kattintva teljesíthetjük vállalásunkat.

A jobb oldalon láthatjuk a következő hónap elsején számlázásra kerülő tételt. Hozzáadják még az adót is, mely egy 2$-os támogatás esetében, annak negyede, tehát igen magas. A végösszeg a támogatásból és az adóból áll össze, de mi sem kapjuk meg a teljes összeget, hiszen tőlünk is levonják a járadékokat az üzemeltetők.  

Fontos kiemelni, hogy a Patreon minden hónap első napján terhel és fizet, tehát ezt kell szem előtt tartani.

Tagadhatatlan előnye a Patreonnak, hogy a folyamatos finanszírozást népszerűsíti az egyszeri adományok helyett, cserébe viszont igen sokat lecsíp az adományokból. Az adományozók a pénzükért cserébe amellett, hogy ajándékkal kedveskedünk nekik, olvashatnak exkluzív posztokat a Patreon oldalalunkon, valamint részesei lehetnek közösségünk munkájának.

Végezetül ismét szeretnénk megköszönni, ha úgy döntesz, hogy támogatsz minket. Amennyiben valami nem világos, nyugodtan írj nekünk a zoldinges@protonmail.com e-mail címen, és segítünk.

Zöldinges Szerkesztőség

Korábbi cikkek